CARBIDARII - O ÎNTÂLNIRE DE SUFLET PENTRU SUFLET!

Distribuie pe:

Evenimentul a avut loc joi, 7 iunie 2018, începând cu ora 16.00 la restaurantul „STEJARUL", una dintre porțile de intrare în Târnăveni și a constituit, de fapt, o întâlnire cu și pentru prieteni, cu ani în urmă foști colegi la fabrica de CARBID, o reușită din toate punctele de vedere.

Cum și de ce? Oamenii buni se reîntâlnesc întotdeauna. Ei sunt făcuți să se reunească, iar reîntâlnirea lor, după ani și ani de zile, constituie într-un anumit fel, minunea din viețile noastre și trebuie păstrată ca atare. E acea întâlnire, la care împreună în noianul amintirilor ne face să simțim că lumea e bună sau rea, viața este frumoasă, stelele sunt toate sus pe cer, iar tot ce e rău, e o luptă între o masă critică a neîncrederii sau încrederii. Masa critică a faptului că oamenii buni, așa cum au fost carbidarii, se vor întâlni mereu că o axiomă interpretată de fiecare, la nivelul rigorilor vieții, sentimentelor, sensibilităților și preocupărilor fiecăruia.

Trăim timpuri în care, din nefericire, oamenii uită de sufletul lor, iar când vorbim despre suflet, vorbim despre noi, așa cum suntem, despre ceea ce avem unic, individual și specific. Cei care au răspuns la această întâlnire, cu siguranță, au simțit măcar o dată în viață că sunt oameni buni, loiali, asta nu pentru că au făcut fapte bune la calendar, ci pentru că au simțit bucuria de a se reîntâlni și de a se simți bine împreună. Păstrarea unor amintiri ne ajută să ne regăsim, să ne evaluăm și să concluzionăm despre noi, prieteni, colegi de serviciu, șefi și colaboratori, pentru că atunci când urci pe scara vieții, să nu uiți să dai bună ziua tuturor, în așa fel ca atunci când, inevitabil cobori, să aibă cine să-ți răspundă.

Târnăveniul, fervoarea romantică a trecutului, mereu prezent în conștiința locuitorilor de azi. Este o citadelă a creației timpului, un teritoriu geografic uman racordat la nobile metamorfoze ale țării prin MUNCĂ, poate cel mai cuprinzător cuvânt rostit de ființa umană vreodată. De felul cum a fost înțeles acest cuvânt, de atenția ce i s-a acordat a depins modul de existență, fericirea, toate împlinirile materiale și spirituale ale oamenilor acestui oraș. Aici, în orașul industriei carbidului, mândria acestei țări, munca a fost ridicată la rang de cinste. Dar dacă nu adaugi: oameni, munca, viața nu ai spus nimic. MÂINI, niște mâini uriașe, o mulțime de mâini ale carbidarilor, cei are au construit cărămidă cu cărămidă bogăția orașului de odinioară, reglând temperatura cuptoarelor de carbid, din păcate astăzi, devenite o tristă amintire, o ruină întinsă și fără viață. Administrațiile ultimilor ani ale orașului, încercând prin intense eforturi să readucă faimă și notorietatea orașului de altă dată.

Privind în trecut, o simplă imagine a unor fapte și trăiri cu puternică amprentă asupra vieților noastre, totul devine o reprezentare grafică a sufletului din noi, a întregului caracter ce îi definește pe carbidari. Oameni buni, prin faptul că sunt pe aceeași lungime de undă miraculoasă și împărtășesc aceleași valori.

Tradiție, experiență, calitate, seriozitate, competență, disciplină și bună organizare sunt calificativele celor peste 100 de ani trecuți în existența fabricii de carbid, ani care au impus, pe plan național și internațional, Târnăveniul. România este unică, iar carbidarii prin însușirile lor stau cu atât mai sus cu cât reprezintă mai clar calitățile vieții neamului nostru. Sănătatea și puterea sufletească a carbidarilor nu constau doar prin atitudinea unui respect contemplativ pentru adevăr, ci mai ales prin atitudinea unui respect pe care ei nu-l pot uita niciodată. Oricare dintre noi e cu atât mai înaintat pe calea valorilor cu cât s-a apropiat mai mult de idealul comun manifestat în felul de a cugeta, simți și exprima toată partea mai aleasă a ființei umane.

Felicitări organizatorilor acestei întâlniri, cu deosebire domnului CĂLUGĂR CORNEL.

Felicitări domnului Dr. ing. VASILE CERGHIZAN, cetățean de onoare al municipiului Târnăveni, pentru activitatea de o viață consacrată fabricației de carbid, dezvoltării și emancipării municipiului.

Lasă un comentariu