Artistul, Ardealul și... cauza primară

Distribuie pe:

„A DEMONSTRA EXISTENȚA UNEI CAUZE PRIMARE A VIEȚII, UNICĂ, IMATERIALĂ ȘI ÎNȚELEAPTĂ, IATĂ TERMENUL SUBLIM CĂTRE CARE MERGE FIZIOLOGIA. ACEASTĂ CAUZĂ PRIMARĂ ESTE DUMNEZEU. NU „CREDE IN DEUM" - „CRED ÎN DUMNEZEU" - TREBUIE SĂ SPUNĂ OMUL DE ȘTIINȚĂ, CI: „SCIO DEUM ESSE" - ȘTIU CĂ DUMNEZEU EXISTĂ".

Dr. Nicolae Paulescu (1869-1931), profesor la Facultatea de Medicină București, cel care a descoperit insulina, dar a fost înșelat, luând alții premiul Nobel. A făcut studii în Franța unde a profesat 12 ani la catedra de anatomie și fiziologie cu marele Lanceraux în Paris, după care vine în țară la București. A dus o viață curat creștinească, nefiind căsătorit și răspândind cuvântul lui Dumnezeu, atât studenților în medicină, prin prelegerile sale la cursul de fiziologie, cât și celorlalți credincioși prin bogatele și frumoasele sale predici ținute în Biserica Ene din București, unde era ascultat de foarte mulți intelectuali, în fiecare duminică și sărbătoare creștină. A combătut cu mult succes, cu dovezi științifice imbatabile pe profesorii medici necredincioși din timpul său. La moarte a fost îmbrăcat în hainele albe pe care le purta în tot timpul vieții, ca simbol al curățeniei și sfințeniei creștine.

***

„DE CE NE BUCURĂM AZI CĂ ARDEALUL FACE PARTE DIN ROMÂNIA? NU doar pentru jertfele din Primul Război Mondial, NU pentru că am avut o regină curajoasă, REGINA MARIA și o mare familie a Brătienilor. CI PENTRU CĂ ÎN SEC. XVI-XIX, ROMÂNCELE AU NĂSCUT COPII. Și când a venit momentul potrivit, au început să se numere locuitorii Transilvaniei și și-au dat seama stăpânii lumii că sunt mai mulți români decât unguri acolo. Și s-a împlinit cuvântul Domnului: „CREȘTEȚI ȘI VĂ ÎNMULȚIȚI ȘI STĂPÂNIȚI PĂMÂNTUL!". (Cuvânt rostit de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS TEOFAN la Mănăstirea Vorona, cu ocazia praznicului Nașterii Maicii Domnului).

Teofan (1959 - ), este din anul 2008 arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Anterior, între 2000-2008, a fost arhiepiscop ortodox al Craiovei și mitropolit al Olteniei. În perioada 1991-2000 a fost episcop patriarhal cu titulatura Sinaitul. Are șapte frați, dintre care, patru sunt intrați în monahism. După școala generală din loc. natală Corbi, jud. Vâlcea, urmează Seminarul Teologic din Craiova (1974-1979), Institutul Teologic din București (1980-1984), Institutul Teologic „Saint Serge" din Paris (1986-1990), obținând titlul de DOCTOR ÎN TEOLOGIE, cu calificativul „Summa Cum Laudae". Timp de nouă ani (1991-2000) este episcop vicar patriarhal cu mai multe sarcini: responsabil cu relațiile externe, responsabil de legătura BOR cu românii din diaspora, Secretar al Sfântului Sinod, responsabil cu problemele de învățământ teologic, responsabil cu editura și tipografia Institutului Biblic. Este autor de articole, studii în reviste și ziare din țară și străinătate, în domenii ca: teologie patristică, spiritualitate ortodoxă, ecumenism, analize ale fenomenului religios actual etc. A primit multe ordine, decorații, diplome iar în anul 2000, a primit Ordinul pentru Merit „Mare Cruce" din partea Președinției României.

***

„Este o rușine a te numi artist (om) dacă nu știi să iubești un om și să-i oferi un cartof fiert".

Panait Istrati (1884-1935), scriitor român de limbă română și franceză. O vreme a fost ucenicul unui cârciumar, brutar, vânzător ambulant sau cărbunar la bordul navelor Serviciului Maritim Român. Hoinărelile l-au purtat prin diferite orașe: București, Constantinopol, Alexandria din Egipt, Cairo, Napoli, Paris și Lausanne. Datorită sărăciei a fost în situația de a se sinucide pe când era la Nisa, fiind salvat de Romain Rolland. A publicat numeroase romane, cel mai cunoscut fiind „Ciulinii Bărăganului". Moare în țară. izolat, singur și bolnav de tuberculoză.

P.S. „Adevărat grăiesc vouă că nu va trece neamul acesta până ce nu vor fi toate acestea. Cerul și Pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece" (Matei 24, 34-35).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

 

Prof. Olimpia Mureșan L.S.R. Maramureș

Lasă un comentariu