Cunoscând „lucrarea PSD", este util să știm ce e și în capul liberalilor

Distribuie pe:

Staff-ul național al PNL a poposit duminică, la Târgu-Mureș, pentru a pune, de aici, „țara la cale". Pentru că de vorbele și faptele pesediștilor suntem sătui, am considerat că ar fi util pentru cititori să vadă ce mai e și în capul acestor politicieni, motiv pentru care, prezentăm pe scurt, discuțiile avute aici, la Târgu-Mureș. Că sunt unii, că sunt alții din clasa politică românească ne-am cam lămurit.

PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL - FILIALA MUREȘ ȘI-A PROPUS SĂ DEVINĂ PRINCIPALUL PARTID POLITIC ÎN JUDEȚUL MUREȘ

În legătură cu lucrările ședinței de coordonare județeană a filialei Mureș a PNL, senatorul liberal Cristian Chirteș a făcut o scurtă informare a presei. „În anul 2019 și în anul 2020 PNL dorește să obțină, aici, la Mureș, cel mai mare număr de voturi dintre partidele românești. De asemenea, am luat o hotărâre privind poziția noastră față de actuala conducere a județului, formată din PSD și UDMR și, bineînțeles, vom intra într-o totală opoziție față de PSD" a spus Cristian Chirteș. Desigur, aliniindu-se UDMR. Aceeași Mărie cu altă pălărie. (s.n.) PNL a stabilit, fiecărei organizații, obiective precise. PNL Mureș dorește dublarea numărului de membri activi, să obțină cel puțin 350 de locuri printre aleșii locali și 32 de primari.

Vicepreședintele PNL, Adrian Oros, de profesie medic veterinar, prorector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, președintele comisiei pentru agricultură în cadrul PNL, a arătat că în aceste zile se discută pe tema stării și a noii politici agricole comune europene. Deocamdată, Ministerul Agriculturii nu are o poziție oficială față de PAC 2020-2021, adică, legat de felul în care vor fi cheltuite sumele primite de la UE pentru programul național de dezvoltare agricolă. Deoarece UE și-a stabilit alte priorități, legate de securitate, migrație, apărare, banii alocați pentru agricultură vor fi mult mai puțini. „Nu avem o poziție oficială legată de plafonarea UE (prin care) dorește să plafoneze plățile la 100 000 euro pentru exploatație. Aici este o discuție foarte importantă între marile exploatații, care luau sume considerabile, și exploatațiile mai mici și mijlocii. Sigur, noi în zona Transilvaniei și în județul dumneavoastră, care are o anumită preponderență agricolă, acest lucru este foarte important pentru că viziunea noastră, a PNL, oarecum concură cu ceea ce se dorește la nivel European: să sprijinim fermele mici și mijlocii din zonele de deal și munte, fermele tradiționale, fermele ecologice, fermele bio, acolo unde putem discuta și despre dezvoltare rurală". Adrian Oros a arătat că în agricultură, dezvoltarea rurală este sezonieră, se lucrează cu personal redus. „Ceea ce este îngrijorător, în opinia noastră, este că doresc să reînființeze Direcțiile Generale pentru Agricultură. Acei mamuți, acele instituții mucegăite, vetuste de pe vremea comunismului, care, practic, mai mult încurcă activitatea în agricultură decât ajută. Neavând obiectul muncii, aceste instituții, mai mult, pun frână asociațiilor, federațiilor din agricultură, Camerelor Agricole, care sunt niște instituții private, care reprezintă cu adevărat interesele fermierilor. A fost blocat acest proces și se dorește reînființarea Direcțiilor Generale Agricole, care sunt, de fapt, niște formațiuni care să poată fi folosite în scop electoral în anii care urmează". Adrian Oros a arătat că ministerul de resort este lipsit de interes față de propunerile comisiei pentru agricultură a PNL, un pachet de propuneri către UE, dar care n-au mai ajuns acolo. „Noi nu avem o poziție oficială ca stat. Dorim ca banii să ajungă la cei care îi folosesc." Cincizeci la sută din aceste fonduri au luat alte destinații, pentru alte activități, iar fermierul român este decapitalizat, nu lucrează în asociații și, cu toate că ar trebui să fie încurajați de stat, nu se dorește ca fermierii agricoli să fie puternici.

DIASPORA ROMÂNĂ

Senatorul Viorel Badea s-a referit la câteva aspecte ale diasporei române: „Discuțiile noastre de azi dimineață au pornit de la ideea că în afara României trăiesc peste patru milioane de români. Un sfert din populația țării noastre trăiește în afara României. Dacă e să facem o comparație, este o Slovacie…Vedeți dumneavoastră, aici este diferența între oferta politică pe care o facem noi diasporei și oferta pe care o face PSD. PSD face în așa fel încât, cât mai mulți români să plece, și odată fiind plecați, acolo, se acționează pentru a-i ajuta să se insereze acolo, noi încercăm să facem din România o casă primitoare pentru ca ei să revină acasă la noi și să se poată implica activ în economia și politica românească". PNL dorește să faciliteze diasporei, pentru cei care vor a se implica politic, să poată fi incluși pe listele de alegeri locale și județene. „Pe de altă parte, asistăm cu toții la o chestiune extrem de periculoasă pentru România și pentru națiunea română. Știți și dumneavoastră foarte bine că sunt în jur de 300 000 de copii în România care trăiesc fără părinții lor. Sunt fără părinți. Nu cred că este o dramă mai mare. Nu cred că s-a auzit undeva în lume ca niște copii să se sinucidă și de dorul părinților. Or noi, nu trebuie să rămânem nepăsători la toate aceste realități". În sensul unor reglementări a celor prezentate, PNL dorește să denumească, din fiecare organizație județeană PNL, câte o persoană care să țină legătura cu românii din diaspora pentru a monitoriza situația lor, de a fi alături de ei, de a le oferi soluții în problemele lor, de a-i ajuta să revină acasă la familiile lor „pentru că ei, acum, contribuie la economiile statelor europene, nu la economia noastră și ca acest ajutor al lor să se poată vedea și în bugetul de stat al României" a precizat senatorul Viorel Badea.

RĂSPUNSURI LA ÎNTREBĂRI

Majoritatea întrebărilor puse de ziariști, liderilor PNL prezenți la conferința de presă, au fost adresate președintelui PNL, Ludovic Orban. Sigur că, prima întrebare a fost în legătură cu mitingul organizat de PSD în Piața Victoriei la București. „Mult zgomot pentru nimic. Ziua de 9 iunie a.c. va rămâne în memoria românilor ca ziua în care Simona Halep a câștigat (turneul de la) Roland Garros, după ce a mai jucat înainte două finale, reușind o performanță extraordinară. Restul evenimentelor sunt secundare". Apoi a adăugat: „… Mi s-au părut că sunt într-o lume paralelă. În primul rând, este apanajul regimurilor totalitare, ca partidele aflate la putere să facă miting. În nicio democrație din lumea asta, eu nu-mi aduc aminte ca un partid de guvernământ să facă miting ca să protesteze împotriva abuzurilor. Abuzul nu poate fi făcut decât de un deținător de putere. Asta înseamnă abuz de funcție, de putere, ca atare, cele mai multe abuzuri la care sunt supuși cetățenii români sunt făcute de cei care au organizat mitingul de aseară. Ca atare, probabil, sunt ușor masochiști. Ei au protestat împotriva abuzurilor făcute de ei, adică a fost un miting de autoflagelare, de autopedepsire pentru abuzurile pe care le comit în fiecare zi". Arătând alte aspecte în legătură cu protocolul semnat de SRI și Codruța Kovesi, Ludovic Orban a amintit că DNA a fost o instituție înființată de Adrian Năstase cu denumirea inițială de PNA și o mare parte din Legea anticorupției a fost dată tot de el, care acum este reclamată de foarte mulți de la PSD. „Nu eu, ci Dragnea tăia porci cu reprezentanți de seamă ai serviciilor, nu eu, ci Dragnea și alți lideri PSD obișnuiau să joace tenis cu reprezentanți de seamă ai serviciilor. Nu eu, ci Dragnea și cu clanul PSD cunosc locațiile celebrelor K1, K2 și așa mai departe…Premierul PSD (Victor Ponta) a propus-o pentru funcția de procuror-șef pe doamna Codruța Kovesi…Ei se luptă cu un inamic invizibil, care, de fapt este inexistent și, de fapt, se luptă cu ei înșiși".

SPRE COMPARAȚIE

Ludovic Orban a arătat în continuare: „Eu am fost victima unui procuror DNA care mi-a făcut un dosar, care s-a dovedit că a fost un dosar lizibil, în care ambele instanțe m-au declarat nevinovat. E o mare diferență între mine și Dragnea. Deci, mie când mi s-a făcut acest dosar, m-am retras din cursa pentru Primăria Capitalei. Dragnea, deși e condamnat, repet, deși e condamnat și e trimis în judecată în al doilea dosar, este bine mersi, a candidat la Parlament, e președintele Camerei Deputaților. Ca atare, nu poate să cadă victimă pentru că nu a suferit cu nimic de pe urma faptului că a fost condamnat, în timp ce eu am avut bunul simț și decența să mă retrag și până la achitare să fiu decent în viața publică, nicidecum să coordonez un război dus cu toate armele posibile împotriva justiției independente și împotriva judecătorilor și procurorilor care îndrăznesc să se ia de potențații PSD".

LA MITINGUL DIN 9 IUNIE, CONFISCARE NEPERMISĂ DE SIMBOLURI

„În primul rând au vrut să confiște niște simboluri, ceea ce este un lucru foarte grav", a arătat în continuare Ludovic Orban, referindu-se la faptul că Piața Victoriei a devenit locul unde, timp de un an și jumătate, au protestat cetățenii români împotriva abuzurilor PSD, începând de la emiterea Ordonanței 13 pentru salvarea de justiție a lui Dragnea în dosarul în care este judecat. În acest timp al protestelor, Gabriela Firea a organizat un târg al Crăciunului în Piața Victoriei pentru a-i împiedica pe oameni să protesteze împotriva lui Dragnea și PSD.

„Să-ți pui pe edificiul Guvernului Tricolorul României la o manifestare politică a unui partid politic mi se pare o încălcare flagrantă a legii și a oricărei norme de bun-simț. Tricolorul este al întregii națiuni, nu este al unui partid politic. Tricolorul nu poate fi folosit în manifestările politice. De altfel se scrie (în lege) că în campanile electorale n-ai voie să folosești tricolorul nici pe siglă, fiindcă Tricolorul este un simbol al fiecărui român, nu este un simbol al unui partid politic. Dar, pe lângă asta, să mai pui și „rezist", care este practic un soi de slogan, de mesaj, simbol al oamenilor fără putere, al cetățenilor obișnuiți, al celor simpli care s-au ridicat de bună-voie la luptă împotriva abuzurilor comise de o putere anti-justiție, să ajungi să confiști un astfel de simbol arată o ticăloșie fără margini, un tupeu și un dispreț față de acești cetățeni liberi". Ludovic Orban a precizat că pe data de 8 iunie ar fi trebuit să se pronunțe sentința instanței de fond în al doilea dosar al lui Dragnea. În opinia sa, mitingul a fost organizat cu scopul de a pune presiuni asupra judecătorilor. Decizia instanței de judecată a fost amânată. „Opinia mea categorică este că au încercat să pună presiune. Acest miting este organizat după decizia CCR-ului și are rolul clar de a încerca să-l intimideze pe președinte. De altfel, surse bine informate spun că Dragnea avea pregătit în discurs să anunțe suspendarea președintelui în cazul în care președintele nu o demite pe Kovesi. N-a mai făcut lucrul acesta, dar, oricum, asta au în cap pesediștii."

GAURA NEAGRĂ DE DUPĂ ALEGERI

În perioada premergătoare alegerilor, cât și în timpul lor, aflăm despre multe programe generoase de guvernare, proiecte bine gândite de specialiștii diferitelor domenii economico-sociale. După alegeri însă, parcă programele acestea sunt absorbite de gaura neagră a intereselor de deținere a majorității în luarea deciziilor. Se fac alianțe între partide, uneori înainte, alteori după alegeri. La întrebarea dacă PNL va face astfel de alianțe, Lodovic Orban a răspuns: „PNL este singurul partid care acoperă (zona de) centru-dreapta - dreapta. Oricând, după alegeri, suntem dispuși să facem înțelegeri cu partidele care nu sunt cu PSD. La nivel parlamentar avem colaborări pe anumite teme. Desigur, nu pe toate temele putem fi pe aceleași poziții. Eu nu mai cred în înțelegeri făcute cu mult timp înainte de alegeri. Cred că fiecare partid trebuie să stea pe propriile picioare, trebuie să convingă electoratul și, în măsura în care este nevoie, evident că formațiunile care au idei, principii, valori comune, pot să-și dea mână în formarea unui guvern, sau în formarea unei majorități în consiliile județene și locale".

Dacă e să remarcăm că, spre exemplu, UDMR, cu o singură excepție, a fost mereu la guvernare, este evident că s-a negociat pentru obținerea majorității de către un partid cu majoritate de voturi. Ceea ce este foarte greu de înțeles este faptul că, în timp ce un partid politic românesc promovează politici la nivel național, de interes general, acceptă și cheamă la guvernare o formațiune cu activitate politică, cu interes exclusiv de grup. Este o asociere potrivită de forma „ca nuca în perete" și care aduce multe deservicii națiunii române.

În același timp, inițiativa liberală privind diaspora română, de a desemna câte o persoană, sau probabil de a numi comisii care să țină legătura cu diaspora română, este un prim pas înainte. Stabilind legătura cu românii plecați din țară, se vor afla foarte multe date: motivele pentru care au plecat; dacă mai vor să se întoarcă în țară sau nu; motivul și altele. Studiul întocmit, avem convingerea că va da de gândit politicienilor noștri.

 

Lasă un comentariu