Bătrânii, popoarele și... Dumnezeu

Distribuie pe:

„TOT CE EXISTĂ SE AFLĂ ÎN DUMNEZEU ȘI NIMIC NU POATE SĂ EXISTE, NICI SĂ FIE CONCEPUT FĂRĂ DUMNEZEU".

Benedict Spinoza (1632-1677), renumit filosof, evreu olandez de origine sefardă, cu strămoși de proveniență portugheză. A fost un raționalist și unul din reprezentanții panteismului în timpurile moderne. Gândirea lui a fost influențată de scrierile lui Rene Descartes, însă, spre deosebire de concepția dualistă a acestuia din urmă, Spinoza a avut o reprezentare monistă a lumii, întreaga existență reducându-se la ceea ce el a numit „substanță". În concepția sa filosofică „UNIVERSUL ESTE EGAL CU DUMNEZEU, SUBSTANȚĂ REZULTATĂ DIN SINE ȘI PRIN SINE".

***

„BĂTRÂNII să fie treji, cinstiți, întregi la minte, sănătoși în credință, în dragoste, în răbdare. BĂTRÂNELE, de asemenea, să aibă în înfățișare sfințită cuviință, să fie neclevetitoare, nerobite de vin mult, să învețe de bine, ca să înțelepțească pe cele tinere, să-și iubească bărbații, să-și iubească copiii și să fie cumpătate, curate, gospodine, bune, plecate bărbaților lor, ca să nu fie defăimat cuvântul lui Dumnezeu. Pe TINERI îi îndeamnă să fie cumpătați, arată-te pildă de fapte bune, cuvânt sănătos și fără prihană. SLUGILE să se supună stăpânilor lor, întru toate, ca să fie bine plăcute, neîntorcându-le vorba, să nu dosească (fure) ceva, ci să le arate toată buna credință, ca să facă de cinste întru toate învățătura Mântuitorului Hristos" (Epistola către Tit - cap. II).

TIT, episcop creștin în sec. I, ucenic și colaborator al Sfântului Apostol Pavel. El din naștere era păgân. În „Faptelele Apostolilor" el nu apare dar, în schimb, este menționat adesea în scrisorile pauline ca apropiat al lui Pavel, care de fapt l-a și convertit la creștinism, și l-a luat cu el împreună la așa-zisul Sinod al Apostolilor de la Ierusalim din anul 50, și i-a încredințat sarcini importante. După o veche tradiție, a fost primul Episcop al Cretei. Lui Tit i-a fost adresată epistola lui Pavel către Tit. Aceasta este una din cele trei epistole (alături de cele două epistole către Timotei) și una din cele paisprezece epistole ale Sfântului Apostol Pavel aflate în Noul Testament. Ea este o colecție de sfaturi adresate lui Tit, organizator și conducător al Bisericii din Creta. Destinatarului epistolei îi sunt indicate condițiile morale pe care trebuie să le îndeplinească episcopii, preoții, bătrânii, tinerii, robii. I se recomandă să se ferească de sofistică și să ia o atitudine potrivită față de eretici.

***

„Oamenii, ca și popoarele, își pun în religie toate visurile și aspirațiile lor."

Mihail Ralea (1896-1964), eseist, filosof, psiholog, sociolog, diplomat, om politic de stânga, profesor la Universitatea din Iași, membru titular al Academiei Române, director al revistei „Viața Românească" din 1933. După absolvirea Facultății de Drept și Litere din Iași, își continuă studiile în Franța, unde, în 1923, obține titlul de Doctor în Litere cu teza: „Ideea de revoluție în doctrinele socialiste".

P.S. „Să cunoaștem taina lui Dumnezeu Tatăl, adică pe Hristos, în care sunt ascunse toate comorile înțelepciunii și ale științei" (Coloseni 2, 2).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

 

Lasă un comentariu