FURTUNILE DECLANȘEAZĂ CRIZE DE ASTM

Distribuie pe:

Cercetătorii de la Agenția de Sănătate Publică din Franța, citați de descopera.ro, au constatat că furtunile pot declanșa crize de astm în cazul persoanelor alergice la polen.

„În perioadele de răspândire a polenurilor, o furtună poate cauza crize de astm mai ales în rândul persoanelor alergice. Acum, în iunie, este perioada de circulație a polenurilor de graminee, responsabile pentru așa-numita febră de fân sau rinita alergică, cea mai frecventă formă de alergie respiratorie.

De exemplu, în timpul unor furtuni din luna iunie 2013, în regiunea Nantes, am constatat că numărul crizelor de astm a crescut de 6 ori față de alte perioade.

Deși este mai puțin cunoscut în rândul populației, fenomenul nu este o noutate și a mai fost studiat la Londra (în 1994) și la Melbourne (în 2016). Acest ultim episod din Australia a fost cel mai grav, provocând moartea a 9 persoane. Însă la fel ca în Franța, crizele de astm declanșate de furtună au afectat în special adulții tineri. La Londra, 57% dintre pacienți aveau între 21 și 40 de ani.

În plus, în majoritatea cazurilor, persoanele afectate nu aveau antecedente de astm. Astfel, în cursul episodului de la Melbourne, 89% dintre pacienți erau diagnosticați cu rinită alergică, însă doar 37% aveau antecedente cunoscute de astm.

Furtuna declanșează crize de astm din cauza transformărilor care au loc ca urmare a asocierii dintre ploaie, descărcări electrice în atmosferă și rafale de vânt. Toate acestea antrenează micronizarea particulelor de polen, care sunt fragmentate în substanțe alergene de dimensiuni microscopice. Particulele de polen pot fi împărțite la 10, trecând de la dimensiuni de 30 la 3 micrometri (un micrometru reprezintă a mia parte dintr-un milimetru). Aceste particule minuscule sunt apoi răspândite de rafale de vânt, mai ales de curenții verticali.

Particulele microscopice de polen pătrund mai adânc în arborele respirator, în principal în bronhii. Aici pot antrena bronhospasm (contracție a bronhiilor). Astfel apare criza de astm. Vârful crizelor se înregistrează la 2-4 ore de la debutul furtunii.

Cea mai bună recomandare pe care o putem face este ca, în perioadele de circulație a polenurilor, persoanele alergice și nu numai să rămână în interiorul locuințelor, cu ferestrele închise, imediat ce se apropie furtuna", ne sfătuiesc specialiștii francezi.

 

 

Lasă un comentariu