Emil Dandea - În slujba oștirii și a comunității (III)

Distribuie pe:

Acest ofițer, Dandea, a refuzat retragerea lui în refacere, și așa, cu mâna stângă în fașă, și-a condus unitatea din subordine în urmărirea armatei maghiare până la Tisa. Între timp, cineva trebuia să treacă Tisa și să culeagă informații, acel cineva a fost voluntarul ofițer Dandea Emil, care și-a luat ordonanța, au trecut Tisa cu barca pe malul drept, au intrat într-un berc mare de plopi, iar la ieșire s-au trezit în fața unui corp de gardă al unei unități militare. Repede și-au venit în fire, s-au prezentat militărește și au cerut contact cu comandantul unității, s-au prezentat ca trimiși ai comandamentului Armatei Române. Condițiile impuse de români au fost primite, ofițerul Dandea a salutat și a plecat repede, însă, ajunși la mal, abia au urcat în barcă, și un foc năprasnic de arme s-a năpustit asupra lor. Au scăpat ca prin minune (ungurii își veniseră în fire).

Ofițerul Emil Dandea a fost decorat pentru această bravură și pentru încă multe alte bravuri, care au avut loc în această campanie, până la ocuparea Budapestei.

Eu cred că ar fi bine ca un istoric militar să urmărească ordinul de zi al unității conduse de ofițerul Emil Dandea pentru a identifica locul și unitatea militară maghiară unde a avut loc această acțiune de-a dreptul legendară.

Tot de la fratele tatălui meu Ioan, am aflat că fratele lui, Traian, a fost membru al Senatului din Cluj și că a făcut parte din comisia condusă de căpitan Dămăcleanu, care a fost trimis de Senatul de la Cluj la Iași, pentru a-i cere regelui Ferdinand, ca, a doua zi după Marea Adunare ce va avea loc la Alba Iulia pe data de 1 Decembrie, trupele române să intre imediat în Ardeal pentru a sprijini Garda Națională Română, într-un eventual atac al maghiarilor. După 1 Decembrie, Emil Dandea este numit secretar la primăria din Cluj, unde se remarcă a fi un foarte bun administrator și un înflăcărat patriot. Medicinistul Traian Chirilean lucrează la spitalul din Târgu-Mureș.

După alegerile din luna ianuarie 1929 vin la guvernare național liberalii care-și pun în posturile cheie oameni harnici, bine pregătiți, hotărâți să ducă la îndeplinire marile schimbări administrative care aveau loc după „reîntregire".

Pentru funcția de primar al orașului Târgu-Mureș au fost propuși doi candidați, profesorul Rădulescu și dr. Emil Dandea.

Cum s-a făcut campania? Dr. Traian Chirilean fiind din Petea și fiind primul medic din satele de pe valea Oroiului se bucura de mare respect din partea oamenilor din satele înconjurătoare. Pentru ziua de învestitură a primarului ce trebuia ales, dr. Traian Chirilean a mobilizat optzeci de peteni, prezentându-se cu ei în sala mare a Palatului Cultural în care se ținea ședința Partidului Național Român, în vederea învestirii noului primar. Candidații nominalizați au fost profesorul Rădulescu și dr. Emil Dandea.

În sală petenii s-au organizat astfel: patru din frații dr. Traian Chirilean, Ioan Chirilean, Grigore Chirilean, Maxim Chirilean și Gheorghe Chirilean s-au așezat fiecare în câte un colț al sălii, având fiecare din ei câte 20 de peteni în jur. De la tribună, la un semn discret făcut cu capul, dr. Traian Chirilean le transmitea celor din sală mesajul de a-i aplauda sau a-i blama pe vorbitori. Astfel, când profesorul Rădulescu vorbea și promitea ceva, din cele patru colțuri ale sălii izbucneau slogane de dezaprobare, dintre cele mai frecvente erau următoarele: „… de 3 ani nu ați făcut nimic, ne-ați mințit, sunteți lași, sunteți fricoși, jos cu voi…".

Când vorbea dr. Dandea Emil și spunea ce trebuie făcut, de la tribună și din cele patru colțuri ale sălii izbucneau urale cu atâta intensitate încât, involuntar, te ridicai de pe scaun…

La tribună se afla însuși Președintele Consiliului de Miniștri I. G. Duca, acesta spunând în final: „Câștig de cauză are dr. Dandea Emil, întrucât are suport în mase".

După ședința de învestitură conducerea Partidului Național Român a dat o masă în cinstea petenilor, la unul din restaurantele orașului. La petrecere a participat și ministrul I. G. Duca, și, cum el umbla printre oameni întrebându-i de una de alta, îi apare în față un om de statură mai mică, dar foarte vioi și îmbrăcat într-o țundră sură, țărănească. I. G. Duca îl întreabă: „Dumneata cine ești?, de unde ești?" Omul îi răspunde: „Pe mine mă cheamă Bura Constantin și îs dintr-un sat cu dr. Traian Chirilean". I.G. Duca a spus: „Noa, dacă îi așa, hai să închinăm noi doi, un pahar cu jinars. Și așa a rămas vorba în sat, că numai Constantinu lui Pontaș a închinat un pahar cu jinars cu I.G. Duca.

După masă, petenii s-au organizat cu drapelul tricolor și au așteptat trenul ministerial în halta Vidrasău. Cu drapelele fluturând s-au postat în fața trenului și în jurul lui. La apariția lui I.G. Duca, la geam a izbucnit zgomotul asurzitor al aplauzelor, urmate de cântece patriotice, îndeosebi „Deșteaptă-te, române!". Trenul ministerial a plecat, petenii au revenit la casele lor, în sat s-a lăsat, câteva zile, o liniște ca după un mare cutremur, după care oamenii și-au reluat activitățile.

Se spune că, după această acțiune, în Parlamentul României se vorbea numai de bravura petenilor.

Dr. Dandea Emil și-a luat funcția în primire și făcut ceea ce, înaintea lui, niciun primar nu a putut face, cu excepția lui Bernady Gyorgy. Dr. Traian Chirilean, pe lângă serviciul la spital, avea multiple sarcini din partea primăriei, de a veghea igiena în piețe, în localuri publice, în școli, în armată etc.

 

Lasă un comentariu