Când infecțiile ne amenință la tot pasul IMUNODEFICIENȚA PRIMARĂ

Distribuie pe:

Tulburările imunodeficienței primare (IDP) reprezintă un grup de afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar, facilitând apariția unor infecții și a altor probleme de sănătate.

Multe persoane prezintă, încă de când se nasc, deficiențe în ce privește imunitatea, ceea ce le face mai sensibile la germeni care pot provoca infecții. Unele forme ale IDP sunt atât de ușoare încât trec neobservate ani întregi. Alele, însă, sunt atât de severe încât sunt depistate aproape imediat după naștere.

Tratamentele pot stimula sistemul imunitar în cazul multor tipuri de tulburări IDP. Majoritatea persoanelor cu această afecțiune duc o viață relativ normală, activă.

Simptome

Unul dintre cele mai obișnuite semne este sensibilitatea crescută la infecții. Acestea pot fi mai frecvente, de lungă durată sau mai greu de tratat decât în cazul persoanelor cu un sistem imunitar normal. De asemenea, s-ar putea să fie vorba de infecții pe care o persoană cu un sistem imunitar sănătos nu le-ar putea contracta (infecții oportuniste).

Semnele și simptomele diferă în funcție de tipul de tulburare de imunodeficiență și variază de la caz la caz. Acestea pot include: pneumonii frecvente, bronșită, infecții ale sinusurilor, infecții ale urechii, meningită, infecții cutanate; inflamația și infectarea organelor interne; tulburări de sânge, cum ar fi scăderea numărului de trombocite sau anemie; probleme digestive: crampe, pierderea poftei de mâncare, greață și diaree; tulburări de creștere și dezvoltare; boli autoimune: lupusul, artrita reumatoidă, diabetul de tip 1.

Diagnosticul precoce și tratamentul primelor deficiențe imune pot preveni infecțiile care, netratate, pot provoca probleme pe termen lung.

Cauze, factori de risc și complicații

Cele mai multe tulburări IDP sunt moștenite de la unul sau de la ambii părinți. Există numeroase astfel de tipuri, cercetările din ultimii ani dovedind că acestea nu sunt așa de rare precum se credea altădată. Singurul factor de risc cunoscut și dovedit este istoricul familial.

Complicațiile cauzate de o tulburare IDP diferă în funcție de tipul acesteia. Ele pot include: infecții recurente; tulburări autoimune; afectarea inimii, a plămânilor, a sistemului nervos sau a tractului digestiv; încetinirea creșterii; creșterea riscului de cancer; moarte din cauza unei infecții grave.

Profilaxie

Deoarece tulburările imune primare sunt cauzate de defecte genetice, nu există nicio modalitate de a le preveni. Dar când dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți un sistem imunitar slăbit, puteți lua măsuri pentru a preveni infecțiile: respectați bunele practici privind igiena personală: spălați-vă pe mâini după ce folosiți toaleta și înainte de a mânca; îngrijiți-vă dantura: spălați-vă pe dinți cel puțin de două ori pe zi; urmați un regim alimentar corect: o dietă echilibrată și sănătoasă ajută la prevenirea infecțiilor; faceți exerciții fizice: starea de bine este importantă pentru sănătate; întrebați-l pe medicul dvs. ce activități fizice vi se potrivesc; dormiți suficient: încercați să mergeți la culcare și să vă treziți, zilnic, la aceeași oră; gestionați stresul: unele studii arată că stresul afectează sistemul imunitar; masajul, meditația, exercițiile yoga, hobby-urile sunt modalități de a ține stresul sub control; evitați expunerea: stați departe de persoanele cu răceli sau alte afecțiuni și evitați mulțimile; adresați-vă medicului în legătură cu vaccinurile, pentru a afla care dintre acestea vă pot fi utile.

Tratament

Tratamentele pentru IDP implică prevenirea și tratarea infecțiilor, stimularea sistemului imunitar și tratarea cauzelor care stau la baza problemei imunitare. În unele cazuri, tulburările imune primare sunt legate de o boală gravă, cum ar fi o boală autoimună sau un cancer, care, de asemenea, trebuie tratate.

Infecțiile necesită un tratament rapid și agresiv, cu antibiotice. Infecțiile care nu răspund acestui gen de terapie pot necesita spitalizare și antibiotice administrate intravenos. Unele persoane au nevoie de tratament cu antibiotice pe termen lung, pentru a preveni infecțiile respiratorii și afectarea permanentă a plămânilor și a urechilor.

În ce privește tratarea simptomelor, medicamente pe bază de ibuprofen (pentru durere și febră), decongestionante pentru congestii ale sinusurilor și expectorantele pentru subțierea mucusului din căile respiratorii pot ameliora simptomele cauzate de infecții. Drenajul postural (lovituri ușoare pe piept) pentru curățarea plămânilor poate contribui la ameliorarea disconfortului creat de infecțiile respiratorii repetate (cronice).

Pentru stimularea sistemului imunitar se face tratament cu imunoglobuline (proteine care funcționează ca anticorpi, necesare sistemului imunitar pentru combaterea infecțiilor), terapie cu gama interferon, o substanță sintetică utilizată pentru a trata boala granulomatoasă cronică (afecțiune ereditară, caracterizată prin tulburarea abilității leucocitelor de a distruge anumite tipuri de bacterii și fungi).

Când deficitul imunitar este cauzat de lipsa unor celule albe din sânge, terapia cu factori de creștere poate contribui la ridicarea nivelurilor acestora.

Transplantul de celule stem

Metoda oferă posibilitatea unei vindecări definitive pentru diferite forme de IDP care pun viața în pericol. Celulele stem sănătoase sunt transferate persoanei cu imunodeficiență, oferindu-i acesteia un sistem imunitar funcțional normal. Celulele stem pot fi recoltate din măduva osoasă sau din placentă, la naștere (sânge din cordonul ombilical).

Donatorul de celule stem - de obicei un părinte sau o altă rudă apropiată - trebuie să aibă țesuturi ale corpului compatibile cu cele ale persoanei cu IDP. Chiar și în cazul compatibilității, transplanturile de celule stem nu dau rezultate întotdeauna.

Tratamentul impune, adesea, ca celulele imunitare funcționale să fie distruse prin chimioterapie sau radioterapie, înainte de transplant, ceea ce face ca beneficiarul transplantului să devină, temporar, chiar mai vulnerabil la infecții.

Un tratament adecvat poate ajuta sistemul imunitar să combată îmbolnăvirile, iar persoanele respective să ducă o viață normală.

Remedii la domiciliu

Uleiul de cocos, ceaiul verde, tumericul, consumul de fructe și legume proaspete, cereale integrale, pește, precum și reducerea alimentelor procesate, odihna suficientă și practicarea sportului sunt de mare ajutor!

 

(mayoclinic.org)

Lasă un comentariu