ZI DE SĂRBĂTOARE LA SOLOVĂSTRU

Distribuie pe:

Solovăstru, Ano Dominii 4278 (2018 după calendarul nou) ziua a 14 a din Cireșar.

Așa ar fi trebuit să se fi însemnat pe răbojul timpului evenimentul petrecut în comuna Solovăstru, piciorul de rai aflător la gura văii Gurghiului, unde loculuitorii comunei, chemați de primarul TĂTAR ILIE CHIRILĂ și domnul profesor pensionar de-acum, IOAN BACIU, s-au întâlnit cu ivitații lor, distinșii oameni de cultură NICOLAE BĂCIUȚ, directorul culturii mureșene, preot dr. FLORIN BENGEAN, cercetătorul istoriei locale, ILIE FRANDĂȘ, prof.univ. dr. COMAN IACOB și MIRCEA DORIN ISTRATE, președintele Ligii Scriitorilor Români - filiala Mureș, veniți cu toții pentru a da cinstirea cuvenită lansării unei cărții care se scrie odată în viață și anume, ,,MONOGRAFIA COMUNEI SOLOVĂSTRU" ca și a volumului de poezii ,,PREFIXUL", autor fiind distinsul prof. IOAN BACIU.

După intonarea Imnului de Stat al României, domnul primar TĂTAR ILIE CHRILĂ a adresat, invitaților și asistenței, cuvântul de salut al primăriei, mulțumind celor prezenți că au ținut să fie părtași la un eveniment de seamă din istoria comunei. Totodată, Domnia Sa a promis să susțină și în viitor, inclusiv material, acțiunile unor concetățeni care vor să promoveze prin scrisul lor ,,dreptul la neuitare" a istoriei localității.

Harnicul în ale scrisului, părintele FLORIN BENGEAN, om cunoscător al zonei, al istoriei sale și a oamenilor de aici, a făcut o trecere în revistă a realizărilor literare ale domnului Ioan Baciu, ca și efortul distinsului dascăl Petru Șerbănuț, plecat de-acum dintre noi, cel care a întocmit acum 40 de ani prima monografie a comunei ca, mai apoi, efortul extrem de important al prof. Baciu, cel care a continuat cercetarea și a adus la zi această monografie, legând cu un arc de timp prezentul cu trecutul, concluzionând că această carte este un adevărat dar făcut literaturii române și locuitorilor comunei, ea netrebuind să lipsească din nicio casă de solovăstrean.

ILIE FRANDĂȘ, a ținut să ne atenționeze că de fapt, mare parte din poezia autorului este și ea o evocare a evenimentelor petrecute de-a lungul timpului în comună, de slăvire a faptelor de jertfelnicie făcute în trecut de eroii locului, oameni simpli, obișnuiți, dar cu mare drag de neam și țară, de libertate și de independență. Este extrem de important faptul că autorul tratează pe larg evenimentele importante din viața localității, atât pentru neuitarea lor, cât și pentru a fi cunoscute de cei care vor veni în urma noastră. Domnia sa a fost de părere că autorul și-a încununat opera cu această deosebită carte care o lasă următorilor, ea fiind tributul plătit de el, ca semn al trecerii sale prin viață.

MIRCEA DORIN ISTRATE a făcut un adevărat Laudațio autorului și acestei minunate Monografii, scrise pe înțelesul tuturor, dar respectând rigorile impuse pentru o astfel de lucrare. A ținut să scoată în evidență tenacitatea, răbdarea, și dragostea autorului pentru concetățenii săi, cei care s-au înțelenit aici, neam după neam, încă din negura timpului.

Cunoscutul poet și scriitor, COMAN IACOB, om al locului, a remarcat foarte bine faptul că o astfel de carte este scrisă doar o singură dată în viață și doar de un om statornicit aici, din neam în neam, dăruit cu har, având drag de-ai lui și de țară, ca și dorința de a lăsa viitorimii date despre cum au fost înaintemergătorii lor. O astfel de carte preia în sufletul și în inima fiecărui localnic, toate faptele cele mari și de toată lauda a înaintașilor, întărindu-i sufletește și făcându-i să se simtă mândri că sunt solovăstreni.

Domnul NICOLAE BĂCIUȚ, cel care a moderat întreaga activitate, a punctat, de-a lungul intervențiilor sale, câteva aspecte foarte importante și anume: poetul, scriitorul, cronicarul, cercetătorul, IOAN BACIU, este un om care are har și dar scriitoricesc, recunoscut de-acuma, el fiind extrem de tenace și de muncitor, având deja o contribuție remarcabilă la promovarea localității, în țară și lume, un dascăl model cum foarte puțini mai sunt astăzi, a cărui strădanie permanentă, de-a lungul timpului, a fost îndreptată întotdeauna spre semenii săi. Tocmai de aceea, activitatea lui ar trebui recunoscută de oficialitățile locale prin atribuirea numelui său unei instituții de cultură din localitate. La fel ar trebui procedat și în cazul celebrei noastre soliste de operă Virginia Ziani, originară din localitate, ca și în cazul eminentului dascăl ce a școlit și a modelat atâtea generații de localnici, Petru Șerbănuț.

Domnia sa a remarcat capitolul de încheiere a monografiei, albumul fotografic, important document autentic și foarte convingător pentru cititor. I-a felicitat pe toți cei care au avut contribuții la apariția cărții și în special pe primarul comunei, un om care a înțeles cât de importanți sunt oamenii de cultură locali ce fac ceva pentru localitatea lor.

În încheiere, prof. IOAN BACIU a făcut un scurt istoric a modului în care a conceput și realizat această monografie, o muncă de peste 10 ani, pe care a dorit să o termine acum , în anul centenar al Marii Uniri, ea fiind ca o adevărată ofrandă adusă acestui an jubiliar. A mulțumit tuturor celor care l-au sprijinit, în principal primăriei.

Cu această ocazie, domnia sa și-a lansat și cel mai recent volum de poezii ,,PREFIXUL", volum ce a fost comentat și apreciat de toți vorbitorii. Fiecărui participant la eveniment i-au fost dăruite, gratuit, cele două cărți. Frumos gest, nobil caracter, de adevărat dascăl. Sincere felicitări!

 

Lasă un comentariu