SPECTACOL OMAGIAL MIHAI EMINESCU

Distribuie pe:

Vineri, 15 iunie 2018, s-au împlinit 129 de ani de la trecerea în veșnicia lui Dumnezeu a genialului poet național Mihai Eminescu. Din motive de calendar școlar, comemorarea de la Luduș a avut loc joi, 14 iunie, prin spectacolul „Recital Eminescu", inițiat și organizat de doamna profesoară Rodica Olteanu, artist plastic.

Protagoniștii spectacolului omagial au fost membrii Clubului de Arte al Casei de Cultură „Pompeiu Hărășteanu", din oraș. Îndrumătoarea lor este fiică a Ludușului, crescută, educată și formată în mediul cultural universitar al Clujului, în efervescenta viață culturală și spirituală a Bucureștiului, în creativa lume a cinematografiei românești, regizată de Sergiu Nicolaescu, în ambianța atelierelor, galeriilor de artă, a muzeelor și sălilor de expoziții din România, Republica Moldova, Spania și din alte state europene.

La ora spectacolului, în sala mare a Casei de Cultură, printre numeroșii iubitori ai valorilor culturale românești s-au aflat părinții și bunicii artiștilor amatori, doamna învățătoare Ana Bordan și colegii de clasă ai talentatei recitatoare Ariana Popa, oaspeți din Târgu-Mureș, corespondenți ai presei locale și județene. Prin intermediul rețelelor de socializare, au fost prezenți și organizatorii Expoziției omagiale Mihai Eminescu, de la Biblioteca Națională București, care au felicitat-o pe doamna Rodica Olteanu pentru tabloul său „Crucificarea unui geniu" apreciat laudativ de participanții la vernisaj.

Spectacolul a început în lumina clar-obscură a colierului de lumânări aprinse ca într-o seară de priveghere a poetului nepereche, prezent prin poeziile recitate, prin tablourile „Din a haosului văi", și copie după „Crucificarea unui geniu", purtând semnătura artistului plastic Rodica Olteanu. Citatele alese de doamnele profesoare Ana Pandrea și Rodica Olteanu din lucrările de referință ale unor cunoscuți eminescologi, segmentele simfonice semnate de mari compozitori români și străini, alese pentru fondul muzical, au potențat receptarea de către spectatori a mesajului poetic al serii. Totul, așa cum credea poetul Tudor Arghezi că se cuvine a fi: despre Mihai Eminescu se vorbește pe șoptite.

Micii artiști, costumați adecvat, și-au făcut apariția pe scenă ca personaje ivite din volumul „Poesii" de Mihai Eminescu, publicat în anul 1883. Au recitat: Vlăduț Gherman, elev al Liceului de Artă din Târgu-Mureș, poezia „Ce-ți doresc eu ție dulce Românie", în acordurile „Rapsodiei Române" a lui George Enescu; Ariana Popa, poezia „Ce te legeni", având ca fond muzical segmentul „Iarna", din „Anotimpurile" lui Antonio Vivaldi; Talida Rusu, „Când amintirile"/ „Anotimpurile" lui Vivaldi; Alice Kolozsvari Kovacs, „Somnoroase păsărele"/ „Primăvara", din „Anotimpurile" lui Vivaldi; Elena Ruță, „Și dacă"/ „Vara" din „Anotimpurile" lui Vivaldi; Talida Rusu, „O, mamă"/ „Balada" lui Ciprian Porumbescu; Alice Kolozsvari Kovacs, „O, rămâi" / „Nocturne" - Chopin; Elena Ruță - „Lacul"/ „Frumoasa din pădurea adormită" (Ceaikovski); Ariana Popa și Vlăduț Gherman - „Luceafărul"/ „Simfoniile 40-41" (Mozart).

S-au cuvenit de drept și au fost și adresate mulțumiri și felicitări doamnei Rodica Olteanu, elevilor săi recitatori, domnului Cornel Sabău, responsabil cu suportul muzical, părinților și bunicilor coparticipanți la tot ceea ce a însemnat pregătirea și desfășurarea spectacolului omagial Mihai Eminescu, doamnei Ana Pandrea, moderatoarea evenimentului comemorativ, domnului primar Cristian Ioan Moldovan, pentru sprijin moral, material și financiar.

Încheiem reportajul cu însemnările doamnei Maria Dobroiu, jurnalist și artist plastic din Târgu-Mureș: „Organizatoarea spectacolului, doamna Rodica Olteanu, ne-a dăruit, din prea plinul sufletului ei, nestemate de cultură românească. Micii artiști ne-au dăruit, din puritatea sufletului lor, clipe de neuitat prin lumina izvorâtă din creația lui Mihai Eminescu. Totul ne-a făcut să simțim că suntem aici la Luduș, pentru o zi, în capitala culturii române".

 

Lasă un comentariu