LA LICEUL DE ARTĂ, PATRU CLASE, O PROMOȚIE, ÎMPREUNĂ DUPĂ 40 DE ANI

Distribuie pe:

Fenomenul enunțat în titlul acestui articol a putut avea loc pentru prima dată în istoria acestei școli târgumureșene, de curând.

Două foste eleve și colege ale aceleiași instituții, una la muzică, Zenovia Rusu (n. Anton), devenită profesoară de vioară în locul unde ea însăși a fost elevă, iar cealaltă, Nagy Judit (n. Minea), muzeolog la Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta, Galeria Națională, și-au unit gândurile și voința. În felul acesta au putut să-i reunească sâmbătă, 16 iunie a.c., pe foștii elevi a patru clase de liceu, promoția 1978, respectiv: cl. a XII-a A (clasa de arte plastice secția română), cl. a XII-a B (clasa de muzică secția română), cl. a XII-a C (clasa de arte plastice secția maghiară) și cl. a XII-a D (clasa de muzică secția maghiară).

În sala festivă a liceului, cele două foste colege și organizatoare au urat un bun venit tuturor celor prezenți, apoi au invitat-o la microfon pe prof. Fülöp Marta - o altă fostă colegă din cl. a XII-a A, care a rostit „Tatăl nostru" în limbile română și maghiară; a urmat împărțirea de mape care conțineau câte o „Diplomă de Merit" personalizată „pentru cei 40 de ani de viață petrecuți cu folos".

O emoționantă luare de cuvânt a venit din partea fostului nostru profesor de științe sociale Vasile Rus, care a subliniat că și pe vremea comunismului, la Liceul de Artă a fost un veritabil multiculturalism, unde între profesori, ca și între elevi, au existat doi factori comuni fundamentali: COLEGIALITATEA și OMENIA, ceea ce se probează și acum - absolvenții aceleiași promoții, aparținând etniilor română și maghiară din patru clase, s-au căutat pentru a mai fi o dată împreună, fie și măcar pentru o zi în această viață. Domnia sa, domnul profesor Vasile Rus, a fost invitat ca pentru cl. a XII-a A să primească a ne fi diriginte. A acceptat cu strângere de inimă, pentru că cei doi diriginți pe care i-am avut, profesorii Gheorghe Palade și Traian Dușa, au trecut în eternitate.

Din partea profesorilor de specialitate, ne-au onorat cu prezența MAEȘTRII: Kiss Levente (sculptură), Victor Datu (pictură), Major Gisella (grafică), Dumitru Buzoianu și Minodora Buzoianu (muzică), Hunyadi Lászlo (sculptură) și Hunyadi Mária (textile).

După „ora de dirigenție", ținută de foștii elevi în sălile unde au studiat ca liceeni, ne-am îndreptat spre Hotel Continental unde am continuat cu o masă festivă, pe parcursul căreia ne-am căutat permanent, trecând de la o masă la alta, pentru a reînnoda ceea ce s-a întrerupt în urmă cu 40 de ani și căutând să aflăm câte ceva despre cei care lipsesc - mulți decedați și o parte risipiți în lumea largă.

Participanții le mulțumesc din suflet celor două colege organizatoare - Zenovia Rusu și Nagy Judit - care au făcut imposibilul posibil și, la reciprocitate, ele le mulțumesc tuturor colegilor pentru prezență.

Dumnezeu să-i odihnească pe cei care nu mai sunt printre noi, iar celor care abia ne-am despărțit să vă ajute să răzbateți prin viață pentru a vă bucura de ceea ce lăsați în urmă și de zilele pe care le mai aveți de trăit.

 

Lasă un comentariu