Românii, cei mai pesimiști europeni cu privire la starea economiei naționale

Distribuie pe:

Potrivit rezultatelor sondajului Eurobarometru standard, ediția de primăvară 2018, publicat joi, 14 iunie 2018, de Comisia Europeană, doar 27% dintre români consideră că starea economiei naționale este una bună în prezent, față de o medie UE de 49%.

Pe de altă parte, românii au mai mare încredere în UE, respectiv 52% (față de doar 42% la nivel european), decât în instituțiile naționale. Eurobarometru mai arată că doar 54% dintre români consideră că situația financiară a gospodăriei lor este bună, iar 42% au o părere similară despre locul de muncă, față de o medie europeană de 71%, respectiv 61%.

„La nivel național, principala problemă o reprezintă inflația (creșterea prețurilor) și a costului vieții.

Majoritatea europenilor sunt optimiști în ceea ce privește viitorul UE (58%), principalele lor preocupări fiind migrația și terorismul, cu 38%, respectiv 29%. Nu în ultimul rând, europenii resimt beneficiile politicilor și ale realizărilor Uniunii, cum ar fi lipsa controalelor la frontieră sau reducerea numărului acestora cu ocazia călătoriilor în străinătate (53%), scăderea prețurilor pentru convorbirile telefonice efectuate într-o altă țară UE (48%), sporirea drepturilor consumatorilor la achiziționarea de produse sau servicii în altă țară din UE (37%) sau îmbunătățirea drepturilor pasagerilor de transport aerian (34%).

Libera circulație este susținută de 82% dintre respondenți, iar o politică de securitate și apărare comună este susținută de 75% dintre ei", se arată în analiza Eurobarometru, citată de mediafax.ro.

Sondajul a fost realizat prin intermediul unor interviuri față în față, desfășurate în perioada 17 și 28 martie 2018, fiind intervievate 33.130 de persoane din toate statele membre ale UE și din țările candidate.

Lasă un comentariu