Prin investiții majore în infrastructură - Ungaria își consolidează poziția logistică în zonă

Distribuie pe:

Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Exterior, a declarat, la finele săptămânii trecute, că guvernul pe care îl reprezintă va investi până în 2022, peste 12,3 miliarde de euro (4.000 de miliarde de forinți) în dezvoltarea infrastructurii rutiere și feroviare, cu scopul de a consolida poziția logistică a țării.

Pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare vor fi alocate 4,6 miliarde de euro, în scopul modernizării a 900 de kilometri de cale ferată, încât lungimea rețelei feroviare electrificate va ajunge la 3.300 de kilometri. Peste 7.7 miliarde de euro vor fi direcționate spre construirea a 900 de kilometri de drumuri expres.

Ministrul a mai anunțat că premierii statelor membre ale Grupului de la Vișegrad (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria) au decis să pună bazele construirii unei căi ferate de mare viteză, care va lega Budapesta de Varșovia, prin Bratislava și Brno. Un alt proiect vizează modernizarea căii ferate ce leagă Budapesta de Belgrad, care va permite călătoria pe ambele sensuri, pe cale ferată electrificată, între cele două capitale europene. Astfel - a explicat oficialul ungur, după conceptul chinezesc al Drumului Mătăsii, mărfurile destinate Europei, care sosesc pe cale maritimă în porturile din Grecia, vor ajunge în vestul Europei prin Ungaria, notează MTI.

Péter Szijjártó a mai precizat că și cu Guvernul României există o înțelegere privind construirea unei căi ferate de mare viteză între Budapesta și Cluj-Napoca, sens în care executivul ungar a alocat deja un miliard de forinți pentru studiul de fezabilitate, potrivit sursei citate, care menționează și alte proiecte finalizate, sau în curs de implementare, ce servesc dezvoltării potențialului logistic al Ungariei.

Lasă un comentariu