BĂRBAȚII CU CIRCUMFERINȚA TALIEI DE PESTE 94 DE CENTIMETRI, PREDISPUȘI CANCERULUI DE PROSTATĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea Cambridge, citați de descopera.ro, susțin că mostrele de salivă pot ajuta la identificarea rapidă a bărbaților mai predispuși la apariția cancerului la prostată, după ce au constatat o serie de schimbări genetice care fac ca probabilitatea bolii să fie de patru ori mai posibilă.

„Cancerul la prostată este cea mai comună formă de cancer printre bărbații din țările dezvoltate, iar jumătate din riscul apariției este cauzat de gene.

În studiul nostru, în care am analizat informația genetică din salivă a 140.000 de bărbați, din opt țări europene, inclusiv 80.000 care au avut cancer la prostată, am identificat 63 de noi schimbări genetice care cresc acest risc. Acestea se adaugă celor 100 de gene care erau deja asociate cu boala.

Identificarea bărbaților cu risc crescut va permite sistemului de sănătate să îi prioritizeze pentru analize mai regulate, astfel încât cancerul să fie detectat cât mai devreme cu putință.

Cei cu risc scăzut vor fi scutiți de proceduri invazive și inutile. Noi am arătat că informațiile cu privire la mai mult de 150 de variabile genetice pot fi acum combinate pentru a furniza o citire a riscului ereditar de apariție a acestei maladii.

Totodată, am constatat că bărbații cu o talie mai mare prezintă un risc mai ridicat de dezvoltare a cancerului de prostată, care este cel mai comun tip de cancer în rândul bărbaților. O creștere cu 10 centimetri a circumferinței taliei se traduce printr-o creștere cu 13% a riscului de dezvoltare a cancerului de prostată. Pericolul apare atunci când circumferința taliei depășește 94 de centimetri.

În cadrul studiului nostru, s-a avut în vedere evidențierea legăturii dintre dimensiunile corporale ale bărbaților trecuți de 50 de ani și riscul de apariție a cancerului de prostată, iar cercetarea a durat 14 ani.

Am demonstrat că, în tot acest timp, au fost înregistrate 7.000 de cazuri de cancer de prostată, dintre care 934 s-au soldat cu moartea pacienților.

Cifrele arată că această maladie s-a manifestat, în majoritatea cazurilor, la bărbații ale căror indice de masă corporală și circumferință a taliei sunt mari. În cazul lor, și riscul de mortalitate este mai ridicat.

În această situație, nu putem decât să lansăm un avertisment referitor la importanța menținerii unei greutăți normale, având în vedere influența pe care aceasta o are asupra întregului organism", atrag atenția experții britanici.

Lasă un comentariu