FILE DE ISTORIE LOCALĂ - FÂNTÂNA BUNA, TROIȚA-MONUMENT DIN PETEA „Anii au trecut, rădăcinile proletcultiste au rămas…." (VI)

Distribuie pe:

În ce mă privește, părintele Ghira Vasile, după ce și-a terminat lucrarea la biserică, mi-a pus la dispoziție echipa de șapte meșteri, condusă de renumitul meșter Lae Borzanu din Hodac, specialist în lucrări de restaurări istorice. Eu, navetist la școală, zilnic 6 ore la catedră, acasă un lot experimental de cca. 300 de oi, fără bază materială, pe cont propriu și în condiții de CAP, nu mai aveam timp fizic să mă ocup de meșteri și de toate cele necesare lucrării de renovare a troiței. Pronie cerească - părintele Vasile s-a oferit să mă suplinească în toate drumurile și căutările de materiale necesare unei asemenea lucrări, fără să vrea a lua un leu de la mine, toate le-a făcut pe cheltuiala dânsului, și nu au fost puține, nici ușoare. Am mai beneficiat de sprijinul moral al mamei mele, Margareta Răduț Chirilean, al fraților tatălui meu, Ioan, Grigore și Gheorghe Chirilean, și al cumnaților mei, Radu Teodor și Pop Dănilă, toți octogenari, cu excepția lui Pop Dănilă. Eu am fost ultimul din neamul meu hărăzit a-și însuși cultura transmisă prin viu grai de la acești octogenari, din ambele părți ale ascendenților mei, de sute de ani… păcat?!

După două săptămâni de muncă și de patimi venite din toate părțile, cu ajutorul proniei cerești și al oamenilor arătați mai sus, lucrarea de salvare a troiței a fost terminată în prima sâmbătă a lunii noiembrie 1978, zi în care, cu 48 de ani în urmă, dr. Traian Chirilean trecuse la cele veșnice, la numai 37 de ani ai săi. A doua zi, duminica, la slujba oficiată de părintele Vasile, a participat ca invitat de onoare dr. Nicoară Eugen, din Reghin, singurul rămas în viață dintre toți prietenii doctorului Traian Chirilean.

La sfârșitul slujbei, dr. Nicoară a ținut o cuvântare presărată cu întrebări și aduceri aminte din cele trecute și frumoase amintiri.

Anii au trecut, rădăcinile proletcultiste au rămas: nemaiputând face altceva, la o distanță de 2 m între fântână și troiță au ridicat un grotesc acoperiș peste fântână care umbrește o bună parte din troiță, inclusiv placa comemorativă cu inscripția: Fântâna dr. Traian Chirilean, 1937.

P.S. Ar trebui ca cineva de la Patrimoniu să intervină și să îndepărteze acest acoperiș discordant și, totodată, sistemul primitiv de scoatere al apei din fântână, cu lanțul.

(sfârșit)

Lasă un comentariu