AROMELE DIN ȚIGĂRILE ELECTRONICE PRODUC LEZIUNI ÎN INTERIORUL INIMII

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Facultatea de Medicină a Universității din Boston, citați de descopera.ro, au constatat că nu mai puțin de cinci arome care se regăsesc în țigările electronice, testate în laborator, au produs leziuni la nivelul celulelor endoteliale din interiorul vaselor de sânge și al inimii.

„Aromele testate în laborator au fost cele de mentă, acetil-piridină (fum), vanilie, scorțișoară și trifoi. S-a constatat că acestea au blocat capacitatea celulelor de a produce un gaz, numit oxid nitric.

Aceste celule produc oxidul nitric atunci când sunt sănătoase, gazul respectiv reprezentând un factor de protecție cu o multitudine de funcții pozitive, cum ar fi prevenirea formării cheagurilor de sânge și inhibarea inflamațiilor.

În studiul nostru, am descoperit că celulele tratate cu aditivii aromatici menționați nu au mai produs gazul în discuție, iar sporirea procesului inflamator și reducerea cantității de oxid nitric sunt unele dintre primele schimbări precursoare bolilor de inimă, infarcturilor și accidentelor vasculare cerebrale.

De exemplu, aroma de scorțișoară (aldehidă cinamică) inhibă o funcție-cheie din mecanismul antibacterian al plămânilor. Însă, chiar și cel mai scăzut nivel de expunere la aromele de vanilie, scorțișoară, trifoi sau fum au afectat producția de oxid nitric și au stimulat o substanță chimică cu rol inflamator numită interleukina 6 (IL-6), acest lucru sugerând că celulele endoteliale sunt în mod special sensibile la aceste arome. Și dozele mici de mentol au redus cantitatea de oxid nitric, însă în cazul acestora IL-6 a crescut doar în prezența unor concentrații mari.

Acest studiu are meritul că demonstrează în mod cert o asociere directă între inflamație și lezarea vaselor de sânge și aditivii din țigările electronice. Următorul pas va fi examinarea directă a fumătorilor de țigări electronice pentru a afla câți din acești aditivi aromatici ajung în sânge după ce o persoană le utilizează", explică oamenii de știință americani.

 

Lasă un comentariu