LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Cu siguranță că cel mai mare eveniment cultural al lunii iunie este comemorarea Eminescului, neegalatul geniu al poeziei românești, motiv pentru care Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu" din Tg.-Mureș nu putea trece peste un asemenea moment. Tocmai de aceea, președintele societății, domnul IOAN BERȚA, a ținut neapărat să marcheze plecarea poetului în eternitate cu un simpozion, pentru ca uitarea să nu ni-l poată fura din minte și din inimă pe nemuritul nostru.

Cel care a conferențiat la data de 20.06.2018 despre „Opera filozofică" a poetului, a fost domnul economist SILVIU RAȚIU, un îndrăgostit de Eminescu ca nimeni altul. Materialul prezentat asistenței a fost unul extrem de documentat, de convingător, cuprinzător, analizând opera poetului sub aspectul filozofiei care pe care ea o poartă de la prima la ultima poezie.

„Eminescu, omul deplin al culturii române" (Noica) a cuprins în gândul său absolutul, iar absolutul l-a cuprins pe el, tocmai pentru că Eminescu gândea mitic, abstract, considerând poezia ca fiind doar „haina unei idei ce trebuia exprimată". De aici el a scos în evidență marile adevăruri, sensurile adânci ale unor idei exprimate, cel mai evident exemplu fiind basmul, „cea mai veche exprimare a unor evenimente trecute, rămase în memoria colectivă, mitizate, înnobilate cu creația populară."

Gândirea filozofică, la care se adaugă în lungimea unui vers expresia harului, emoția afectivă, naște marea, durabila și înfiorata poezie. Fără aceste „ingrediente" poezia este seacă, fără expresivitate, fără conținut, fără valoare și, tocmai de aceea, nu e ușor a scrie poezie mare, adevărată, care să înfrunte timpul, care să-l nemurească pe autor.

Pentru a fi mai convingător, domnul Silviu Rațiu a făcut o foarte pertinentă demonstrație, analizând din acest punct de vedere poezia „Luceafărul" și nuvela filozofică „Sărmanul Dionis", ele fiind cele care au influențat extrem de mult întreaga literatură română de mai târziu.

Miticul din poezia „Luceafărul" este un sumum a multor basme populare românești care tratează această temă, aici fiind de fapt încununarea desăvârșită a talentului său. În multe din poeziile sale, Eminescu a valorificat, ca nimeni altul folclorul românesc, cel născut din durere și bucurie, din dor și suferință, din speranță și deznădejde, ca și basmul nostru neegalat în frumusețe, cel care are atâtea adevăruri ascunse, atâtea povețe, atâtea întâmplări reale rămase în gândirea colectivă din străvechime și urcate până la noi.

Clipa de poezie a fost susținută de subsemnatul cu un eseu și o poezie la temă.

A fost prezentată apoi familia FELICIA și IOSIF ALBU, doi poeți cu har și dar, cei mai noi membri ai Ligii Scriitorilor Români-filiala Mureș, care au citit din creația lor câteva poezii prin care l-au omagiat pe Eminescu. Cu acest prilej, domnul Iosif Albu ne-a prezentat cea mai recentă carte a lui „Dor de Deag" dedicată satului său natal DEAG, carte pe care o va lansa la data de 15.08. 2018 în comuna sa natală, iar talentatul poet GHEORHE MUNTEANU, ne-a citit câteva aprecieri făcute de mari personalități române la adresa Eminescului.

Doamna MARIANA PLOEȘTEANU ne-a informat că a reeditat broșura cu poezia „Luceafărul", considerând că fiecare român ar trebui să o aibă mereu asupra lui, citindu-ne apoi „cuvântul autorului", în care își motivează gestul.

Domnul IOAN BERȚA a tras concluzia aceste seri de excepție, în care cei prezenți „au trăit o clipă sub umbra Eminescului", „spălându-și toată mâzga nemerniciei lor, cu înfioratele sale versuri", mulțumind apoi tuturor celor care au creat acest moment cultural înălțător. În final, domnia sa ne-a citit o poezie, publicată exact acum 100 de ani în ziarul „Adevărul", poezie prin care se îndemna poporul să participe la Marea Adunare de la Alba Iulia.

Lasă un comentariu