Înțeleptul, timpul și... emoțiile

Distribuie pe:

„Dintotdeauna am avut emoții pe scenă: mi-au tremurat mâinile, gâtul, capul, picioarele, trupul. Și nu am reușit să mă calmez decât cu pastile. Cu tot succesul meu, în orice concert eu iau pastile. Pentru că fiecare sunet al meu e o trăire, o parte din mine, și din poporul meu, pentru că toate compozițiile mele sunt dedicate lui Dumnezeu și poporului meu".

Gheorghe Zamfir (1941-), naist virtuoz și compozitor român, supranumit Regele naiului. Exprimându-se artistic, printr-un amestec aproape uitat (naiul, numit și fluierul lui Pan), reușește să cucerească aplauzele întregii planete. Modifică forma, construcția și tehnica naiului, lărgindu-i considerabil paleta de interpretare. Introduce naiul în toate stilurile și genurile muzicale, revoluționând sunetul la scară universală și aducând naiul în atenția publicului modern. Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, se manifestă ca artist și în domeniul literar și al artelor plastice, publicând versuri, eseuri și o carte autobiografică și expunând picturi proprii în țară și străinătate. După o carieră muzicală de succes, în 1982, în plin comunism, dedică un concert lui Dumnezeu. Cade în dizgrația cuplului Ceaușescu. Este nevoit să plece în exil. „Urlând de durere, cu inima sfâșiată în bucăți, am luat drumul exilului, în luna martie 1982, cu două valize și cu naiurile la spinare. Pașaportul mi l-a băgat în buzunar fostul ministru de externe, Ștefan Andrei, care mi-a spus: Pleci și nu te mai întorci. Altfel Ceaușescu te omoară!" Exilul a fost absolut teribil pentru mine. Dacă nu plecam din țară eram arestat. condamnat și poate pierdut fizic.

Gheorghe Zamfir este câștigătorul a 120 de discuri de aur și platină, are peste 190 de discuri înregistrate, și are peste 120 de milioane de albume vândute. Este singurul artist european care a câștigat 2 discuri de aur în SUA și singurul artist român care a câștigat un disc de aur în Ungaria. De-a lungul întregii cariere, primește numeroase premii, distincții, medalii, printre care: Medalia Vaticanului, Ordinul Meritul Cultural al Franței, Titlul de Ofițer și Cavaler al Franței, Belgiei și Luxemburgului, Ordinul Comandorului în Columbia, Premiul Țitera de aur din Franța, Premiul Săgetătorul de Aur în Italia, Premiul Internațional Omnia, Ordinul Republicii Moldova și foarte multe altele. Călătorește cu naiul fermecat pe toate continentele lumii.

***

„Iov a văzut, cu mii de ani în urmă, zădărnicia omului mărginit de a-L defini pe Dumnezeu, atunci când striga. „Poate omul prin cercetare să descopere pe Dumnezeu?". De atunci, oamenii înțelepți au privit totdeauna uimiți la ordinea minunată din natură și

și-au recunoscut ignoranța și mărginirea. Ei s-au mulțumit să stea tăcuți și respectuoși înaintea Lui și să repete împreună cu psalmistul: „Nebunul zice în inima lui: „Nu este Dumnezeu".

Robert Millikan laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1923 pentru măsurarea sarcinii electronului și pentru lucrările în domeniul efectului fotoelectric, dr. fizician american, specialist în fizica experimentală, studiind razele cosmice.

***

P.S. „în toate drumurile mele îl mărturisesc pe EL și EL îmi călăuzește pașii" (Proverbe: 3, 6).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu