Din 20 iulie, PAȘAPORTUL ELECTRONIC PENTRU COPIL POATE FI OBȚINUT ȘI DE UN SINGUR PĂRINTE!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 508, din 20 iunie 2018, a fost publicată Legea nr. 133/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, potrivit căreia părintele care a obținut în instanță o ordonanță președințială (un mijloc de a obține anumite drepturi cât mai repede posibil, prin care judecătorul stabilește că solicitantul are aparent dreptate) cu privire la autoritatea părintească sau înlocuirea acordului celuilalt părinte va putea să o folosească la obținerea unui pașaport electronic pentru copil.

Noul act normativ dă posibilitatea emiterii unui pașaport copilului și în baza unei ordonanțe președințiale prin care instanța a dispus cu privire la exercitarea autorității părintești.

De asemenea, se va putea face pașaport unui copil și în cazul în care există o ordonanță președințială prin care se încearcă suplinirea (înlocuirea) acordului celuilalt părinte.

Singura condiție impusă în lege pentru aceste situații este ca în respectivele ordonanțe președințiale să se prevadă expres că persoanele în favoarea cărora au fost date au dreptul să ceară un pașaport electronic simplu pentru copilul respectiv.

„Ordonanțele președințiale trebuie să cuprindă în mod expres faptul că persoana în favoarea căreia s-a dispus exercitarea autorității părintești are dreptul de a solicita eliberarea pașaportului sau de a-și exprima acordul în scris", se precizează în legea recent adoptată, care intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv din 20 iulie 2018.

 

Lasă un comentariu