„Cununa grâului", la Sânpetru de Câmpie

Distribuie pe:

Există, în trecerea omului prin viață, momente în care se pune stavilă timpului, momente în care percepția acestui veșnic inamic poate fi modificată de impresii și trăiri. A știut țăranul român să găsească pe parcursul unui an, momente definitorii, zile și ceasuri ce marchează un calendar mai puțin văzut sau cunoscut. Mai mult, a știut omul să își găsească corespondent în natură, în jurul lui, lucruri, obiecte sau ființe cu care a împărțit timpul sau a știut să îl drămăluiască mai bine.

Țăranul român nu s-a dus niciodată la muncă sau nu s-a trezit după sunetul alarmei ceasului. Urcarea soarelui pe cer îi era de ajuns să știe ce are de făcut: când să își facă odihna la lucru sau când să stea de ojână. Mai mult, tot ce era în jurul lui îl anunța când e timpul pregătit pentru lucrările sale. Inteligența nativă era completată de sprijinul de netăgăduit al mediului înconjurător. Nu te așezai niciodată pe iarbă sau pământ, dacă în numele lunii în care te aflai era și litera „r", iar venirea verii se făcea odată cu coacerea cireșelor și a spicului de grâu și orz. Grâul a avut întotdeauna conotații mistice pentru cel ce trudea pământul, așa că risipirea boabelor pe jos sau aruncarea pâinii era privită ca un sacrilegiu.

S-au adunat și în acest an secerători și secerătoare, din șapte sate, vorba unui cântec popular, să dea o mână de ajutor la secerat de grâu, pe o tarla situată în localitatea Sânpetru de Câmpie, cu mic, cu mare, ca într-o zi de sărbătoare. Asociația culturală „Graiul Câmpiei", prin președinta acesteia, Aurelia Pop, Primăria Comunei Sânpetru de Câmpie, Direcția Județeană pentru Cultură Mureș și-au dat mâna și în acest an, pentru a organiza cea

de-a patra ediție a evenimentului intitulat, un moment important în viața culturală și artistică a comunității din Câmpia Transilvană. A știut și de această dată, amfitrionul și, totodată, managerul acestui proiect, Dinuca Burian, să adune laolaltă hărnicia, cultura și voia bună. Așadar, o manifestare ce a cuprins prelegeri despre cărți adunate

într-un secol de Românie, seceratul, descântatul cununii, sfințirea holdelor, purtarea cununii și binecuvântarea casei unde s-a adus cununa, dar și momente de folclor și dăruire, dovedindu-se încă o dată că, cei ce știu lucra, știu să se bucure de recoltă.

Semnalul a fost dat în jurul orei 9.00, în locația numită „La Basculă", unde secerătorii și invitații prezenți au așteptat ca spicele de grâu să se usuce bine să poată fi treierate. Acesta a fost momentul folosit de către organizatori pentru a discuta despre grâu și semnificații, în prezența vicepreședintelui Consiliului Județean Mureș, Alexandru Câmpeanu, primarul comunei Sânpetru de Câmpie, Lucian Pogăcean, viceprimarul, Adrian Iușan, despre cultură și cărțile ce o cuprind,

într-un proiect ambițios cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Directorul Direcției pentru Cultură Culte și Patrimoniu Cultural, Nicolae Băciuț, a fost amfitrionul acestui moment, alături de pr. protopop Nicolae Șincan, scriitorul Răzvan Ducan, scriitoarea Gabriella Costescu, poeta Ana Munteanu Drăghici, consilieri locali, consilieri județeni și membri ai Parlamentului României, primari din comunele învecinate, reprezentanți ai Centrului Județean pentru Cultură Tradițională Mureș, și la care au asistat toți cei prezenți.

La ivirea soarelui de după nori, după o ploaie de vară, grupurile folclorice și interpreții invitați, alături de oficialitățile mai sus amintite și preoții comunei, au plecat spre lanul de grâu, cu cântec și secera pe umăr. Au dat curs invitației organizatorilor, Grupul folcloric „Graiul Câmpiei" din Sărmașu, Grupul folcloric „Astea-s ibăștencele" din Ibănești, Grupul folcloric „Urmașele dacilor" din Șerbeni, Ansamblul de dansuri populare „Mugurelul" din Sâncraiu de Mureș, coordonat de Valentina și Nicolae Bolog, Ansamblul de dansuri populare „Copiii Sînpetrului", coordonați de Paula și Ionuț Uțiu, Taraful „Ardealul" din Gherla, cu al său primar, Mihaiu Emil.

Grâul a fost secerat, snopii făcuți și cununile împletite, iar apoi preoții au binecuvântat holdele și pe cei care lucrează la ele. Cununa de grâu a fost pusă pe capul unei copile și adusă la gazdă, unde s-a respectat obiceiul de odinioară, acela al înmânării cununii. La locul menit, s-a amenajat o expoziție cu produse de panificație, de la care nu lipsea pâinea, cozonacul, palanețele și colacii, iar în imediata apropiere se afla și o expoziție de ii populare, despre care cei prezenți au putut să afle care sunt indiciile înscrise în fiecare floare sau croială. A venit rândul formațiilor de dansuri, ale grupurilor populare, a micilor recitatori și a interpreților să ofere celor prezenți un moment artistic. Rând pe rând, pe lângă grupurile și formațiile amintite mai sus, au cântat: Ileana Moldovan, Mărioara Precup Stoica, Aurel Șuteu, Nelu Șopterean, Vasi Cărăbuț, Anghelina Timiș Lung, Taraful Ardealul cu un grup de elevi ai școlii populare de arte, Doru și Alin Pop și Ionela Moruțan.

Parteneri media ai evenimentului: Favorit TV, TV Alder Târnăveni, TVR3, cotidianul „Cuvântul Liber", iar cei care au susținut evenimentul: SC Professional Guard SRL - Tg.-Mureș, Lion Company SRL - Tg.-Mureș, SC Bologa SRL - Pogăceaua, SC Viorela SRL - Râciu, IUȘAN AGRO SRL- Sânpetru de Câmpie.

 

Lasă un comentariu