Au început probele scrise ale examenului de Bacalaureat

Distribuie pe:

Ieri, 25 iunie, au început probele scrise ale examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2018, cu testul de Limba și literatura română - proba E)a). Astăzi, 26 iunie, se desfășoară proba la Limba și literatura maternă - E)b): maghiară, germană, sârbă, slovacă, croată, turcă, ucraineană și italiană. Miercuri, 27 iunie, va avea loc proba obligatorie a profilului - E)c). Ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului și specializării - E)d), este programată joi, 28 iunie.

Primele rezultate se vor afișa în 4 iulie (până la ora 12). În aceeași zi, vor putea fi depuse contestațiile, în intervalul orar 12-16. Rezultatele finale vor fi făcute publice în 9 iulie.

Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. Toate sălile de examen trebuie să aibă în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Desfășurarea examenului

Candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecință, nu vor mai putea participa la probele următoare și vor fi lipsiți de posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. De asemenea, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Condiții pentru promovarea examenului

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probele scrise și obținerea notei 5 la fiecare dintre acestea și obținerea mediei 6 cel puțin, la probele scrise.

Absolvenții care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obținut media 10 primesc diplomă de merit.

În conformitate cu prevederile metodologice, aplicate începând cu anul 2017, în urma evaluării lucrărilor contestate „nota inițială se poate modifica, după caz, prin creștere sau descreștere, prin nota acordată la contestații". Astfel, nota comisiei de contestații este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferență între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, informează Minsterul Educației Naționale.

Lasă un comentariu