Cui îi revine responsabilitatea educației financiare a copiilor

Distribuie pe:

Dintr-un sondaj realizat de banca britanică Santander, citat de descopera.ro, aflăm că majoritatea părinților consideră că ei sunt responsabili de educația financiară a copiilor lor și că cei mici au capacitatea de a înțelege rolul și valoarea banilor, în medie, la vârsta de zece ani.

„La vârsta de zece ani, copiii nu mai cred că banii sunt o resursă fără sfârșit, învață că banii trebuie câștigați și că economisirea lor este importantă.

În timp ce, cei mai mulți dintre părinții care au răspuns sondajului cred că cei mici înțeleg rolul banilor la vârsta de 10 ani, unul din 14 părinți (7%) este de părere că cei mici înțeleg acest concept încă de la vârsta de cinci ani.

Cercetarea noastră, care a intervievat peste 500 de părinți și pe copiii acestora cu vârste între 5 și 15 ani, a ajuns la concluzia că aproape nouă din zece băieți (89%) spun că le-ar plăcea să economisească bani în viitor, în comparație cu 77% dintre fete care doresc același lucru.

Atunci când copiii au fost întrebați de ce le place să economisească bani, aproape jumătate (47%) au răspuns că vor să își cumpere dulciuri sau lucruri care să îi amuze, în timp ce 40% doresc să îi cheltuiască pe activități de petrecere a timpului liber, iar 39% vor să îi folosească pentru vacanțe. Un sfert dintre copii economisesc pentru a cumpăra daruri pentru familie, iar unul din cinci se gândește deja la studiile universitare.

Aproximativ 26% dintre părinți au declarat că nu au fost învățați în copilărie despre importanța planificării financiare, iar aproape o treime dintre aceștia (32%) spun că și-ar fi dorit să învețe, la rândul lor, de la părinți, importanța economisirii, ceea ce sugerează hotărârea acestora în a-și educa financiar urmașii. Un mic procent dintre părinți (13%) spun că nu își educă financiar copiii.

Cea mai mare parte dintre părinți (85%) cred că sunt responsabili pentru educația copiilor referitoare la importanța economisirii banilor, în timp ce un procent de 10% crede că această responsabilitate o are școala.

Economisirea și planificarea cheltuielilor sunt abilități importante în viață, așa că este încurajator faptul că atât de mulți părinți tratează subiectul cu seriozitate", concluzionează specialiștii financiari britanici.

Lasă un comentariu