Manifestanții nu sunt fasciști, ci oameni îngrijorați de soarta României și a copiilor lor!

Distribuie pe:

Într-un editorial publicat de curând, cu titlul „De ce și pentru ce să se întoarcă românii acasă?", întrebam guvernanții ce le oferă milioanelor de specialiști cu studii superioare și meseriașilor cu înaltă calificare ca să revină să muncească în țară? Mai exact, nimic concret, decât instabilitate politică și economică, corupție și birocrație, nu locuri de muncă bine plătite (decât pentru bugetari), care să le poată asigura o viață normală fără grija zilei de mâine. În schimb, le oferă corupție, birocrație, sisteme de sănătate învechite, lipsa medicamentelor pentru boli precum cancerul, cardiovasculare și alte maladii pentru care bolnavii internați în spitale trebuie să-și cumpere medicamentele. Cu aceleași probleme se confruntă elevii și studenții, tot cu un sistem de învățământ învechit care nu corespunde cu cerințele actuale ale pieței muncii, în timp ce în țările dezvoltate se instalează rapid a treia revoluție tehnico-științifică bazată pe roboți ce înlocuiesc munca omului, roboți care asigură productivitatea și un nivel de trai înalte.

Deci, pentru ce să se întoarcă românii să muncească în țară (oficial peste 3,5 milioane și neoficial peste 5 milioane lucrează în străinătate) când guvernanții și coaliția aflată la putere le oferă circ politic, corupție, birocrație și legi prin care să acapareze justiția, singura rămasă, cât de cât, independentă, restul instituțiilor sunt subordonate deja.

Pentru România, faptul că unu din cinci români lucrează afară, înseamnă scăderea masivă a efectivelor de specialiști în sănătate, educație, inginerie, IT, muncitori calificați, încât piața autohtonă a muncii duce lipsă de peste un milion de persoane; în sistemul de sănătate, construcții, turism (la această dată numai stațiunile de pe litoral duc lipsă de 50 de mii de persoane), industria lemnului, textilă și alte sectoare, mai ales multinaționalele. Pentru guvern, fenomenul, pe termen scurt, e benefic deoarece anul trecut cei care lucrează în Spania, Italia, Germania, Marea Britanie, SUA, Grecia și în alte țări au trimis celor de acasă peste 5 miliarde de euro, bani care au contribuit la creșterea produsului intern brut, creștere cu care se laudă guvernul, însă nespunând niciun cuvânt despre faptul că de banii respectivi se cumpără mărfuri importate, încât ei se întorc în mare parte la firmele care importă în România produsele lor, iar în România crește deficitul comercial cu miliarde de euro anual (diferența dintre exportul de mărfuri românești față de importul de produse din alte țări). Este evident că, în stadiul actual, piața muncii de la noi este incapabilă să preia câteva milioane de persoane care s-ar întoarce, sau s-ar răzgândi să plece (când, lunar, pleacă la lucru, în străinătate zeci de mii de persoane calificate). Însă, pe termen lung, consecințele plecării afară a forței de muncă vor fi dezastruoase pentru România.

Dacă avem în vedere că, în prezent, numărul șomerilor aflați în plată este de 411.000, că investițiile sunt tot mai reduse, mai ales în infrastructură și afirmația năstrușnică a ministrului Transporturilor - Șova, care susține că dacă vom construi autostrăzi vor crește salariile, ceea ce îi va determina pe investitorii străini să plece - idioată gândire. Investitorii străini pleacă din cauză că nu avem autostrăzi, a instabilității politice și fiscale, a birocrației și corupției (România ocupă locul unu în privința corupției în rândul țărilor din UE), a conflictelor politice, mai ales din cauza subordonării justiției - DNA de politic. E imposibil ca românii să o ducă mai bine în destabilizarea fără precedent provocată de Parlament, Guvern, coaliția aflată la putere care crede că poate aplica numai măsuri ce-i convin pentru a scăpa de dosarele de corupție aflate pe rol și în curs de instrumentare. Faptul că au fost votați de peste 3 milioane de persoane nu au dreptul să acționeze în numele poporului așa cum susțin. Care popor? Cei peste 14 milioane de oameni care nu i-au votat nu au niciun drept să protesteze (ceea ce se întâmplă în aceste zile referitor la adoptarea rapidă a Codului Penal la care au modificat peste 300 de articole în favoarea lor, pentru a subjuga justiția).

În loc ca guvernul și Parlamentul să fie preocupate de suspendarea președintelui, e timpul să se întrebe și să ia măsuri de ce peste cca 25% dintre copiii din mediul rural părăsesc școala, iar 18% dintre copiii din România o părăsesc înainte de absolvire, de ce rata analfabetismului în rândul populației este de 42%, de ce 19% din totalul șomerilor sunt tineri până în 24 de ani, de ce unul din 11 copii se culcă flămânzi seara și una din 6 familii este săracă, sub nivelul de existență, de ce 16.000 de medici, în numai doi ani, au părăsit țara, ca și 15 mii de IT-iști. De asemenea, de ce în timp ce de pe piața muncii lipsesc un milion de persoane calificate, iar preocupările guvernului pentru specializarea profesională este inexistentă și de ce avem prea puțini specialiști și prea mulți funcționari și agricultori.

În concluzie, de aceste probleme vitale pentru economie și bunăstarea românilor trebuie să se ocupe Guvernul și Parlamentul, nu de trimiterea în stradă de trupe de jandarmi și mascați pentru a-i intimida și aresta pe manifestanții care nu sunt de acord cu legile adoptate pentru protejarea hoților și a corupților, manifestanți care nu sunt fasciști, cum i-a catalogat Tăriceanu, președintele Senatului, ci oameni îngrijorați de soarta României, de viitorul lor, și al copiilor lor.

 

Lasă un comentariu