Dascăli mureșeni - TODORAN CORNELIA

Distribuie pe:

S-a născut în ziua de 3 decembrie 1948, în satul Băița, comuna Lunca, județul Mureș. A fost al treilea copil al familiei Iacob și Livia Cotoi, țărani vrednici, care au făcut eforturi mari pentru a-și susține copiii la diferite școli, pentru a deveni oameni împliniți profesonal.

A urmat cursurile Școlii Generale din satul natal, continuându-și studiile la Liceul nr.1 din municipiul Reghin. După absolvirea liceului, a devenit studentă la Institutul Pedagogic din Baia-Mare, la Facultatea de limbă și literatură română, obținând diploma de licență în anul 1983, cu lucrarea ,,Liviu Rebreanu-romancier", având coordonator științific pe prof. univ. dr. docent Alexandru Piru.

A îmbrățișat nobila prefesie de dascăl, funcționând ca învățător și profesor în școlile din Băița, Lefaia, Urisiul de Sus, Orșova, Toaca, Ibănești Pădure, Ibănești Sat, iar din anul 1976, la Școala Generală din Ibănești, unde a fost titularizată în anul 1988, și a funcționat până la pensionare, în anul 2007. De-a lungul anilor, s-a perfecționat în cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, obținând definitivatul în anul 1976, gradul didactic II în anul 1992, și gradul dicactic I în anul 1996, cu lucrarea știițifico-metodică ,,Metodologia predării atributului și a propoziției atributive", având ca îndrumător pe conf. univ. dr. G.G. Neamțu.

În plan profesional, a desfășurat o bogată activitate, participând cu elevii la olimpiadele școlare, unde a obținut rezultate remarcabile la nivel zonal și județean. În calitatea de profesor de limba română și bibliotecar al școlii, a organizat concursuri, simpozioane, programe artistice dedicate scriitorilor români, marilor evenimente istorice, și a sărbătorilor naționale. A participat la activitatea culturală din cadrul căminului cultural din comună, făcând parte din formațiile artistice, cor, teatru și jocuri populare, fiind prezentă la concursuri la nivelul județului și a țării.

Între anii 1998-2007 a fost director al Școlii Generale nr. 2, devenită Școala Generală „Nicolae Petra Petrescu", cărturar, originar din Ibănești-Pietroasa. Ca director s-a preocupat de modernizarea bazei materiale a școlii și cuprinderea ei în Programul de reabilitare și redimensionare a școlii, prin fonduri europene de la Banca Mondială. Astfel s-a amenajat primul cabinet de religie din zonă, s-a sfințit o troiță în fața școlii, și s-a inițiat redactarea revistei „Creionul magic".

În anul 1970, s-a căsătorit cu Dumitru Todoran, localnic din Ibănești, unde și-au stabilit domiciliul cu familia, având doi copii: Mircea și David. A rămas văduvă în anul 1996, dar a susținut și îndrumat cariera copiilor, care, în prezent, conduc Fabrica de produse lactate din localitatea Ibănești.

 

Lasă un comentariu