Servicii medicale destinate exclusiv copiilor diagnosticați cu diabet!

Distribuie pe:

Pornind de la realitatea că, în prezent, din cei aproximativ 830.000 de pacienți români tratați de diabet, peste 3.000 sunt copii. Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, s-au întâlnit, luni, 25 iunie 2018, cu reprezentanți ai Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și ai Federației Asociațiilor Pacienților Diabetici, stabilind crearea unui subprogram destinat tratamentului pentru diabetul juvenil, în cadrul Programului Național pentru Diabet Zaharat.

Principalele probleme medicale, care necesită o rezolvare urgentă, stabilite de participanții la discuții sunt asigurarea senzorilor de glicemie pentru monitorizarea permanentă a copiilor insulino-dependenți, continuarea testării pentru monitorizare și montarea de pompe de insulină.

„Sănătatea copiilor noștri este prioritară și trebuie să facem în așa fel încât copiii diagnosticați cu diabet să beneficieze de cele mai bune condiții de monitorizare și tratament.

Deși programul național, în forma actuală, asigură teste de monitorizare a glicemiei și pompe pentru insulină, totuși, administrarea tratamentului cu insulină și testarea zilnică a valorilor glicemiei presupune mii de înțepături pe an.

Prin introducerea în program a senzorilor și a pompelor de insulină prevăzute cu sistem integrat de monitorizare continuă a glicemiei, vom elimina suferința copiilor și tinerilor care suferă de diabet", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

„Până la finalul acestui an, trebuie să stabilim clar toate măsurile și, implicit, finanțarea aferentă, astfel încât să îi putem ajuta în principal pe copiii bolnavi de diabet", a declarat, la rândul său, Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

O altă temă de discuție în cadrul întâlnirii a fost modificarea și completarea normelor metodologice de aplicare a Programului Național de Diabet Zaharat și a Contractului-Cadru, cu privire la modul de achiziție sau decontare a dispozitivelor medicale și a consumabilelor necesare acestora.

Astfel, s-a stabilit crearea unui grup de lucru, format din reprezentanți ai instituțiilor participante la discuții, pentru a analiza și monitoriza măsurile propuse.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, la întâlnire au mai participat Florin Buicu, președintele comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, și Laszlo Attila, președintele comisiei similare din Senatul României.

Lasă un comentariu