Sighișoara are, oficial, steag!

Distribuie pe:

În ședința din 21 iunie, Guvernul României a aprobat modelul steagului municipiului Sighișoara. Acesta este format dintr-o pânză dreptunghiulară cu proporția între lățimea și lungimea steagului de 2/3, având fondul galben și două benzi verticale paralele, roșii. În centru, între cele două benzi, este imprimată stema municipiului Sighișoara. În partea de sus, deasupra stemei, este inscripționat statutul localității „Municipiul", iar în partea de jos, sub stemă, denumirea „Sighișoara" cu litere negre. Steagul se fixează în hampă în partea stângă, pe lățime.

Stema municipiului Sighișoara se compune dintr-un scut triunghiular roșu cu marginile rotunjite, încărcat de o cetate de argint cu 3 turnuri crenelate. În poarta cetății se află un leu rampant, poziționat spre dreapta, încoronat și limbat, ținând în labe o spadă, totul de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu 5 turnuri crenelate. Cetatea reprezintă orașul-cetate care, în Evul Mediu, a fost un important centru economic, cultural, militar și religios. Cetatea Sighișoara este înscrisă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind cea mai bine păstrată cetate medievală locuită. Leul de aur semnifică statutul juridic pe care l-a avut în trecut municipiul, care îi conferea dreptul de a pronunța pedeapsa capitală „jus gladii", precum și remarcabila sa capacitate de apărare. Leul simbolizează puterea, frumusețea, generozitatea, iar astăzi semnifică forța de renaștere și de înflorire a localității. Coroana murală cu 5 turnuri crenelate încadrează localitatea în categoria municipiilor. Roșul simbolizează putere, generozitate, dragoste, dorința de a servi patria, iar galbenul (sau aurul) este simbolul forței, al bogăției și al purității. Totodată, galbenul este culoarea holdelor de grâu copt, se arată pe pagina de socializare a municipalității (ro-ro. facebook.com. Municipiul -Sighisoara).

Documentația privind aprobarea modelului a fost transmisă de Municipiul Sighișoara Guvernului României în luna ianuarie a acestui an, mai precizează sursa citată.

Lasă un comentariu