BRAVISSIMO!

Distribuie pe:

Conform dicționarelor, „Un festival (din franțuzescul «festival», de la etimonul latinesc «festivus», însemnând sărbătoresc) constă dintr-o serie de manifestări artistice, întinse de obicei pe durata mai multor zile, în cadrul cărora se manifestă artiști sau sunt prezentate opere artistice care au, de obicei, o supratemă comună. Astfel, există festivaluri de muzică, de film, de artă, de folclor, de comedie ș.a.m.d.. Termenul este folosit pentru a desemna și serii de manifestări fără legătură cu arta, precum festivaluri de flori, de roșii, ale berii ș.a.m.d."

La Târgu-Mureș, capitala de județ ce găzduiește, anual, mai toate tipurile de festivaluri enunțate, s-a încheiat, duminică, a doua ediție a Festivalului-concurs internațional „L'Assoluta Virginia Zeani", care, vreme de o săptămână, a capacitat interesul și emoțiile iubitorilor de operă, concurenți din 17 țări râvnind la marele și splendidul Trofeu al competiției, dar și la întâlnirea cu mari personalități ale lumii care continuă să sprijine Opera - cel mai frumos gen muzical al tuturor timpurilor.

La sfârșitul unui superb maraton, în cadrul căruia, grație generozității minunatei profesoare Horiana Brănișteanu, care a oferit un curs de măiestrie în casa părintească, din Solovăstru (localitate apropiată municipiului Reghin din județul Mureș), a „Assolutei" soprane Virginia Zeani, concurenții și-au demonstrat talentul și posibilitățile scenice. În finala cu public din Sala Mare a Palatul Culturii din Târgu-Mureș au ajuns cei mai buni dintre cei buni, aleși de un juriu de renume și prestigiu mondial.

Fapt notabil este că, între aceștia, s-au aflat și patru români, cel mai bine cotat fiind tenorul Mihai Urzicana, arhidiacon în Arhiepiscopia Tomisului, membru al celebrei corale bărbătești „Armonia" din Constanța. Masterand la clasa de canto a Conservatorului bucureștean, tânărul român de 31 de ani, recent laureat și al Concursului „Mihail Jora", extrem de talentat, tenace și studios, a reușit să obțină un valoros Premiu II, dar și Premiul Publicului la Concursul internațional „L'assoluta Virginia Zeani".De precizat că, Marele Premiu și Trofeul a fost obținut de italianul Paride Cataldo - un concurent … fără concurență, dăruit de Dumnezeu cu vocea naturală a marilor tenori italieni; un tânăr de 25 de ani care trăiește în țara și lumea Operei, de când a deschis ochii în viață.

Premiul III a fost obținut de bulgarul Bojidar Bozkilov, în vârstă de 24 de ani, frumos pe scenă și cu o voce splendidă de bas.

Concurenți foarte buni, dotați, dar cu pregătire și experiență a concursurilor, inegală - pentru asta e nevoie de impresari pricepuți și bani mulți!!!! S-a văzut și în master-class, și pe scenă. Dar ei sunt tineri și au viața înainte. Să sperăm că vor avea și noroc.

În eșalonul laureaților români s-au mai aflat mezzosoprana Antonia Cosmina Stancu, obținând Diploma „Regele Mihai I", oferită de Casa Regală a României, pianista Raluca Ouatu - Premiul pentru acompaniament - oferit de muziciana Kamila Akhmedjanova -, și basul Sandor-Attila Köpeczi.

Premiul Internațional al Criticii Muzicale a revenit unei excepționale soprane din Africa de Sud, Siphamandla Moyake, iar Premiul Special al Ambasadei Germane, finanțator Michael Schmidt Stiftung, a fost oferit unei soprane de valoare incontestabilă, despre care, cu siguranță vom mai auzi: rusoaica Alexandra Ribakova.

Un contract a fost oferit de Centrul Cultural „Elena Obraztsova", din Sankt Petersburg, lui Nikolay Statsyuk.

Nu în ultimul rând, deși au primit doar diplome, în finala de la Palatul Culturii, acompaniați excelent de orchestra Filarmonicii „Serghei Lunchevici" din Chișinău, dirijată de Cristian Sandu, s-au aflat mezzosoprana poloneză Agnieszka Grochala, excepționalul contratenor coreean Jungkwon Jang și baritonul chinez Chunlai Shang.

O finală de zile mari, un regal al vocilor tinere, care ne confirm speranța că OPERA NU VA MURI NICIODATĂ.

Din nou, voi felicita organizatorii: pe domnul avocat Marian Jurgiu, în special, Primăria târgumureșeană și Consiliul Județean, fiindcă doar un răuvoitor ar refuza să vadă sau măcar să bănuiască uriașul efort, și fizic, și material, și… psihic, de a concepe și de a pune în operă o asemenea manifestare. Bravo, tuturor!

Revenind la românul nostru, Mihai Urzicana, născut la 19 martie 1987 la Medgidia, în județul Constanța, îl felicităm pentru cele două premii obținute aici, la Târgu-Mureș, în cadrul unui festival-concurs de notorietate internațională, și felicităm și Arhiepiscopia Tomisului, care își sprijină constant valorile.

Arhidiaconul Mihai Urzicana este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă, specializare Artă Sacră și Muzică; Teologie Ortodoxă Pastorală, a Universității „Ovidius" din Constanța și masterand al Conservatorului din București. În ianuarie a susținut un recital în Sala mică a Ateneului Român, acompaniat la pian de Raluca Ouatu. Amândoi sunt laureați al Concursului „Mihai Jora" și ai festivalului târgumureșean. Au cântat lucrări de Jules Massenet, Charles Gounod, Umberto Giordano, Giacomo Puccini, Piotr Ilici Ceaikovski, Paolo Tosti, Gaetano Donizetti.

Din 2006 și până în prezent, el este membru și solist în Corala bărbătească ortodoxă „ARMONIA" a Arhiepiscopiei Tomisului. În aprilie 2006 (zilele 20-28) - alături de Corala bărbătească a susținut concerte în Ierusalim, la sala „Beit Ariela" din Tel Aviv. În cadrul turneului din Țara Sfântă, grupul coral trăiește un moment unic, având, la invitația Pr. Patriarh Teofil, binecuvântarea de a participa la slujba Pogorârii Sfintei Lumini de la Sf. Mormânt, fiind singurul cor bărbătesc care se bucură de o astfel de apreciere din partea Patriarhiei Ierusalimului.

În aprilie 2011, melomanii bucureșteni au avut bucuria de a participa la o transpunere pe note a Pătimirilor și a Învierii Domnului, o frescă muzicală pentru soliști, cor și orchestră, în interpretarea coralelor „Armonia" și „Cuvânt Bun" ale Arhiepiscopiei Tomisului, a grupului coral al Liceului Pedagogic „Constantin Brătescu" și a Orchestrei Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski" din Constanța. Evenimentul muzical a avut loc în Sala „Mihail Jora" a Societății Naționale de Radiodifuziune. Aceste concerte fac parte din proiectul muzical „În vremea aceea...", derulat pentru al treilea an de Arhiepiscopia Tomisului, prin Sectorul cultural.

În zilele de 4-14 iulie 2012, Corala bărbătească „Armonia" a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijată de Arhid. drd. Iulian Dumitru, a participat la cea de-a 7-a ediție a Olimpiadei Corale Mondiale („7th World Choir Games"), desfășurată la Cincinnati, Ohio, în Statele Unite ale Americii (!!!!!)

După ce, pe 7 iulie, a câștigat Aur la secțiunea Folclor, pe 12 iulie a obținut cea de-a doua Medalie de aur, la secțiunea Muzica religiilor. La „7th World Choir Games" s-au înscris peste 350 de ansambluri corale, din 64 de țări și 27 de state americane, România fiind reprezentată de două ansambluri corale: „Armonia", a Arhiepiscopiei Tomisului, și „Cantate Domino", a Seminarului teologic ortodox din București.

În iulie 2013, Corala „Armonia" a participat la prima ediție a Olimpiadei Europeane de Muzică Corală de la Graz, în Austria, înscrisă la 3 secțiuni: cor bărbătesc, muzică sacră și folclor. La secțiunea de folclor, corala a fost acompaniată de „Muzica Divertis" din Constanța și Orchestra Națională „Lăutarii" din Chișinău. S-a întors acasă cu 3 premii: la sectiunea cor bărbătesc, s-a cântat Imnul României, iar „Armonia" a primit Trofeul și titlul de Campioană europeană.

La secțiunea folclor, „Armonia" a primit locul I și Medalia de aur, fiind declarată vicecampioană europeană la folclor, cu o diferență de 2 puncte față de Marele premiu. La secțiunea muzică religioasă, a câștigat locul II și Medalia de argint.

În ziua de 7 martie 2014, Corala „Armonia" a fost desemnată câștigatoare la secțiunea Cultură și Artă în cadrul Galei „10 Oameni de valoare pentru Constanța", primind Trofeul și Diploma.

În perioada 15-21 iulie 2014 - Corala „Armonia" participă la Jocurile Corale Mondiale („World Choir Games") ce se desfășoară la Riga, în Letonia. Înscrisă la două secțiuni: Cor bărbătesc și Muzică sacră, Corala „Armonia" se întoarce acasă cu un bilanț deosebit: Medalie de aur și Marele Premiu - la secțiunea Cor bărbătesc, și Medalie de aur la secțiunea Muzică sacră. Aici au participat peste 60 de coruri, iar la secțiunea Cor bărbătesc au fost prezente mai bine de 30 de coruri, competiția de la Riga reunind aproximativ 500 de ansambluri corale de pe toate continentele.

La cea de-a XXVII-a ediție a Concursului Național de Compoziție și Interpretare Muzicală „Mihail Jora", desfășurat în zilele de 22-24 martie 2017, la care au participat 20 de concurenți, câștigătorul Premiului I al secțiunii Canto a fost părintele arhidiacon Mihai Urzicana, care a interpretat „Elegie" (compozitor Felicia Donceanu), „Colind uitat" (Mihail Jora), „E lucevan le stelle" (Giacomo Puccini) și „Come un bel di" (Umberto Giordano). Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie l-a felicitat pe câștigător, afirmând că „Este o stea a muzicii noastre, a slujitorilor noștri, un tânăr care va fi promovat pe marile scene ale lumii, cu un talent nativ, dar și cu o dorință de afirmare deosebită. De aceea, îl felicit pe el, felicit corala care l-a promovat („Armonia") și nădăjduiesc că va fi, alături de Alexandru Chiriac, și de ceilalți componenți, o nădejde a scenei lirice românești și internaționale. Timbrul vocal dăruit de Dumnezeu acestui tânăr arhidiacon este unul care te copleșește". La rândul său, câștigătorul concursului a declarat: „Această distincție mă încurajează să muncesc în continuare și îmi sporește încrederea în mine, ceea ce este extraordinar, pentru că, după cum bine știm, cea mai aprigă luptă o ducem cu noi înșine. Îi mulțumesc Înaltpreasfințitului Teodosie, care m-a încurajat pe acest drum, deoarece a văzut în mine ceva ce eu nu vedeam, și doamnei profesoare Bianca Luigia Manoleanu, fără de care nu aș fi avut aceste realizări".

Târgu-Mureșul a confirmat valoarea lui Mihai Urzicana. Deci, se poate! Într-adevăr, „Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și în traistă"! Bravo, Mihai Urzicana, bravo, Marian Jurgiu, bravo, Marius Constantinescu, bravo, „L'assoluta Virginia Zeani"! Bravo, Chișinău! Bravo tuturor!

Să ne respectăm valorile cât sunt încă alături de noi!

 

 

Lasă un comentariu