PASIUNEA UNEI ÎNVĂȚĂTOARE PENTRU FOLCLOR ȘI ARTĂ POPULARĂ!

Distribuie pe:

Folclorul românesc reprezintă o enciclopedie poetică a vieții, o anumită viziune despre lume, viață, sentimente, convingeri și o multitudine de idei, obiceiuri, tradiții și datini pe care poporul nostru le-a trăit și pentru a căror înfăptuire a luptat în decursul istoriei sale milenare. Toate acestea la un loc relevă identitatea românilor, în lupta lor pentru libertate, existență materială și spirituală, rădăcinile străvechi ale acestora, valori ale noastre, care ne reprezintă, care trebuiesc respectate și mereu prețuite.

Există oameni cu har care, prin atitudinea, pasiunea, forța, talentul și preocupările lor, prin ambiție și pricepere, dinamism, imaginație și creativitate, reușesc să scoată la lumină valori inestimabile din izvorul nesecat al folclorului românesc. Un astfel de om este doamna profesoară înv. MIRELA DETEȘAN. Domnia sa face parte din corpul profesoral

al Școlii Generale „Traian" din Târnăveni, cu activitate profesională la școala primară „Decebal" din satul Bobohalma, cartier al municipiului Târnăveni. Datorită ei și a unui minunat colectiv care a sprijinit-o și susținut-o cu convingere, satul Bobohalma, într-o campanie foarte selectă, recent, a câștigat titlul de „SAT CULTURAL AL ROMÂNIEI", satisfacție și bucurie nemărginită a bobohalmenilor.

Pentru Mirela Detesan folclorul înseamnă dragoste de oameni, locuri, anotimpuri, dor de bunici, de prieteni și colegi. Înseamnă dor din inimă pentru celelalte inimi deschise să primească un colț de țară Bobohalma, glie strămoșească, apartenența la neam. În plan profesional înseamnă o viață de om trăită și prin folclor. Pentru domnia sa, talentul este locul unde se întâlnește cu dorurile, cu tradiția și neamul său, cu rădăcinile românilor, dar și năzuințe, speranțe și încredere, interesul pentru tot ceea ce este specific spiritului poporului român, transmise elevilor pe care îi educă, participanți cu mult entuziasm la activitățile organizate de învățătoarea lor în școală, muzee și la Casa de Cultură din Târnăveni.

Așadar, folclorul și creațiile populare fac parte din viața ei „Folclorul mi-a dăruit o pasiune. Una față de care dacă nu m-aș mai preocupa, nu aș mai fi tot eu. Dacă stau și mă gândesc aș spune că așa mi-a fost scris destinul meu." Iată, deci, o învățătoare cu suflet bogat, sufletistă, sinceră, caldă, perfecționistă, cu principii nobile după care se ghidează în tot ceea ce face, tot timpul cu țeluri de atins, plănuind să dea un suflet nou artei populare, spirit în care își educă copiii, interesul pentru tot ce este frumos și util. „Pasiunea și credința mea pentru cultura tradițională, cântecul popular românesc și jocurile populare, strigăturile de la nunțile satului, cu optimismul și povara vieții de la țară, m-au îndemnat să duc mai departe spiritul satului unde am copilărit. Toate acestea m-au făcut să-i determin pe oameni să coopereze, dar, în primul rând, să scoată din ladă de zestre portul popular și să poarte cu mândrie costumele populare, așa cum o făceau pe vremuri bunicii noștri. Să fie un exemplu pentru generații și să-i învețe pe urmașii lor să prețuiască moștenirea trecutului. Poate și profesia de dascăl mă leagă de sentimentul puternic de a purta cu mândrie costumul popular cu fiecare ocazie."

Lumea satului transilvănean constituie un izvor nesecat de inspirație venit din adâncurile timpului. În satul Bobohalma, cultura tradițională este încă bine păstrată, conservată în timp, deoarece arată identitatea acestor locuri pline de autentic, farmec și încântare, sens în care eminenta învățătoare a avut ideea și a realizat într-o sală de clasă nefolosită a școlii primare „Decebal" din Bobohalma un Cabinet etno-folcloric de toată frumusețea, implicând și sătenii, bucuroși de a avea un muzeu al lor. Monografia satului Bobohalma va contribui, în perioada contemporană, la salvarea multor valori din zona Transilvaniei noastre dragi „Îmi doresc să implementez proiecte noi, printre care se numără înființarea unei asociații cu rol educativ și didactic, un atelier meșteșugăresc de țesut numit - Atelierul Zestrea Strămoșească - bineînțeles, cu ajutorul comunității și al oamenilor din sat, care mi-au sprijinit și îmi sprijină ideile promovării culturii naționale. Îmi doresc: Cabinetul etno-folcloric deja realizat, să fie integrat într-un circuit turistic și cultural real, iar sătenii să-l îngrijească așa cum se cuvine".

FELICITĂRI, doamna profesoară înv. MIRELA DETEȘAN!

Lasă un comentariu