CONTRABANDA CU ȚIGARETE ÎN VIZORUL AUTORITĂȚILOR

Distribuie pe:

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. Piața neagră a țigaretelor a scăzut în luna mai 2018, la 16,1% din totalul consumului. Procentul se află în continuare peste media comerțului ilegal din 2017, de 16%.

„Regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de piața neagră, cu o pondere de 40,4%, chiar dacă a scăzut cu 2,8 p.p. în luna mai, comparativ cu martie. O pondere mare a comerțului ilegal cu țigarete se înregistrează și în vest (29,6%). Cea mai importantă creștere e în nord-vest, plus 2,9 p.p. până la 14,8%. Pe de altă parte, în regiunea sud-est se observă o scădere semnificativă, de 7,9 p.p., până la 8,6. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova este în ușoară scădere, cu 1,2 p.p., până la 20%. Ucraina, ca sursă de proveniență, este de asemenea în scădere (cu 6,3 p.p., până la 9,4%), iar Serbia este relativ constantă", a declarat Marian Marcu, director General Novel Research.

De asemenea, referitor la piața neagră și traficul ilegal prin rețele de contrabandă, Ileana Dumitru, director juridic și Relații Publice în cadrul British American Tobacco Europa Centrală și de Sud, a punctat: „În prima jumătate a anului 2018, rețelele de contrabandă cu țigarete au reușit să își crească vânzările față de aceeași perioadă a anului trecut, piața neagră din România crescând de la 15,5% la 16,3%. Deși o diferență de niciun punct procentual poate părea nesemnificativă, ea înseamnă de fapt o pierdere cumulată, în cele șase luni, mai mare cu 16 milioane de euro la bugetul de stat. Tocmai de aceea sperăm ca Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Tedorovici, să aibă susținerea necesară implementării măsurilor pe care le-a anunțat, dintre care cea mai importantă este modernizarea, echiparea și reabilitarea rapidă, până la finalul lui 2018, a punctelor vamale.

„Autoritățile competente în combaterea contrabandei cu țigarete - Vama, Poliția, Poliția de Frontieră - au continuat să depună eforturi susținute, să organizeze acțiuni comune de destructurare a grupărilor infracționale și de depistare a țigaretelor ilegale", a declarat Valentin Canura, Sales Development Manager, Imperial Tobacco Romania.

Cu privire la acțiunile de combatere a traficului ilegal, vicepre-ședintele ANAF, Bogdan Lari Mihei, a declarat: „Doar în cursul lunii mai, echipele de supraveghere și control vamal de la nivel central, regional și local, au confiscat 3.131.400 bucăți țigarete și au aplicat 112 amenzi în valoare de 579.000 lei. Acțiunile de combatere a traficului ilegal cu produse accizabile vor continua să reprezinte o prioritate a Vămii Române. Recent, a fost consolidat parteneriatul dintre Misiunea Uniunii Europene de Asistență la Frontieră pentru Moldova și Ucraina (EUBAM) și Autoritatea Vamală Română, iar administrațiile vamale din România și Polonia își vor îmbunătăți colaborarea în vederea combaterii fraudelor vamale.

În acest sens, producătorii de țigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autoritățile de aplicare a legii, le solicită de ani de zile. Astfel, este necesară clarificarea situației la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, deoarece comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în zona de competență a acestora - piețe, gări, stații de metrou.

Lasă un comentariu