Lecție de istorie!

Distribuie pe:

Drapelul național este unul din cele trei simboluri naționale ale României, parte a identității naționale, alături de Stema națională și Imnul național.

La o adevărată lecție de istorie au asistat cei prezenți, marți, 26 iunie a.c., la simpozionul dedicat zilei drapelului național al României, desfășurat la Muzeul Județean Mureș.

Ioan Cristian Țăran, organizatorul evenimentului - președintele Asociației Culturale Mureșul Superior, a conceput un program de comunicări diversificat, pornind de la simbolistica tricolorului, de la evoluția drapelului statului și a drapelului de luptă, până la expuneri foto-documentare și prezentarea tricolorului românesc în arta populară mureșeană și prezentarea steagului ca element de identitate națională.

Prezent la eveniment, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, dl Alexandru Cîmpeanu, în alocuțiunea sa, a remarcat necesitatea implicării factorilor educaționali, familie, școală, mass-media, în cultivarea patriotismului și a respectării simbolurilor naționale ale României, în rândul tinerei generații.

,,Astăzi, nu numai tinerii, dar și cei maturi nu se comportă așa cum impune solemnitatea momentelor în care se arborează drapelul național, se intonează imnul național, două dintre simbolurile cele mai importante ale statului român. Astfel de evenimente cred că ar trebui să se extindă (...) sper ca noi, toți românii, să înțelegem, în calitatea noastră de părinți, de dascăli, de șefi, de colegi, de prieteni, că tânăra generație trebuie educată în spiritul aprecierii, respectării simbolurilor naționale și aceasta se poate realiza prin exemplul personal."

Prof.dr. Dorel Cosma, a vorbit despre modul cum apreciază alte state simbolurile naționale. „Am fost onorat să fiu invitat la un astfel de simpozion, care, cred eu, că ar trebui să se realizeze în toate orașele din România, pentru a încerca să aducem în sufletele tinerilor dragostea pentru simbolurile naționale, lucruri pe care le-am văzut în multe din țările lumii. Această dragoste pleacă încă de pe băncile școlii, dar concretizată și de efortul familiei. Sunt convins că, atât în Grecia, în Danemarca, cât și în Italia sau în Franța, educația pentru simbolurile naționale, continuă de pe băncile școlii, acasă, și invers, de acasă spre școli. Drapelul românesc este un simbol al tuturor românilor, al identității noastre, așa cum a fost el elaborat în timpul lui Alexandru Ioan Cuza (..) E nevoie de multă educație, este nevoie de a înțelege că trebuie să ne prețuim istoria".

Alocuțiuni în cadrul programului de comunicări al simpozionului au susținut dl Dorel Marc - cercetător științific la Muzeul Județean Mureș, cu tema Drapelul de luptă, tricolorul românesc și idealul național la români, Dna Livia Marc - muzeograf, Muzeul Județean Mureș, cu tema Tricolorul delegației din Șardul Nirajului la Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia - o piesă inestimabilă a patrimoniului, dr. Laura Pop - cercetător științific, Muzeul Județean Mureș, cu tema Tricolorul românesc în arta populară mureșeană, Maria Dumitru, colecționar, Suplac, care a vorbit despre Tricolorul de pe cămașa tradițională din Târnave.

Un subiect emoționant a fost abordat de lect.univ.dr. Mihaela Daciana Natea de la Universitatea Petru Maior din Târgu-Mureș, vorbind despre Steagul ca element de identitate națională.

Așadar, o adevărată lecție de istorie, cu conotații emoționante deosebite, o deștepare a spiritului patriotic.

 

Lasă un comentariu