Ședința Colegiului Prefectural Mureș: Beneficiile de asistență socială și gestionarea deșeurilor medicale, pe ordinea de zi

Distribuie pe:

Pe ordinea de zi a ședinței Colegiului Prefectural al Județului Mureș de ieri, 27 iunie, s-au aflat: 1) Raportul privind activitatea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Mureș pentru anul 2017, prezentat de Viorel Cristian Răduț, director executiv al Agenției, și 2) Monitorizarea sistemului de gestionare a deșeurilor rezultate din activitatea medicală a unităților publice și private cu paturi, în 2017, material prezentat de dr. Iuliu Moldovan, director adjunct al Direcției de Sănătate Publică a Județului Mureș.

În calitate de instituție cu atribuții de administrare și gestionare a fondurilor acordate de la bugetul statului pentru plata beneficiilor de asistență socială, cât și de control al modului de acordare a acestora, AJPIS Mureș a realizat, în 2017, mai multe controale inopinate, identificând 22 de cazuri de plăți necuvenite raportat la un număr de aproximativ 3.411 beneficiari de beneficii de asistență socială. Inspectorii din cadrul instituției au aplicat 4 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 45.000 de lei pentru nerespectarea reglementărilor legale în domeniu. În schimb, nu a fost cazul sesizării organelor de urmărire penală și a altor instituții competente, urmare a verificărilor efectuate. În perioada de referință, plățile beneficiilor de asistență socială au fost de 362.937.888 de lei.

În ce privește cel de-al doilea punct de pe ordinea de zi, respectiv gestionarea deșeurilor rezultate din activitatea medicală a spitalelor publice și private, concluzia ce se desprinde din documentul prezentat este că, în județul Mureș, în 2017, au fost generate în total 506.166 de kilograme de deșeuri, în scădere cu 4% față de 2016 și o creștere cu 6% față de 2015, între timp crescând și numărul unităților sanitare. Din volumul total de deșeuri, au fost tratate 48%, incinerate - 26%, iar prin depozitul de deșeuri au fost eliminate 26%, acestea din urmă provenind din categoria deșeurilor asimilabile celor menajere.

Ședința Colegiului Prefectural a fost precedată de vernisajul expoziției pictorului Nicu Baltaru, membru al Asociației Artiștilor Plastici Mureș.

 

Lasă un comentariu