Credința, rugăciunea și... certitudinea

Distribuie pe:

„SPECULAȚII LA ADRESA LUI DUMNEZEU? NICIUNA. AM CERTITUDINI. ȘTIU ÎN CINE AM CREZUT ȘI MAI CRED ÎNCĂ. ȘI SUNT ÎNCREDINȚAT CĂ EL ARE PUTERE SĂ PĂZEASCĂ CE I-AM ÎNCREDINȚAT PÂNĂ ÎN ZIUA ACEEA".

Michael Faraday (1791-1867), fost pionier în domeniul pe atunci necunoscut al electricității. Este inventatorul generatorului electric și al transformatorului electric. De asemenea, a construit unul din primele motoare electrice. Contribuția sa în acest domeniu a fost recunoscută odată cu denumirea unității de capacitate electrică, după numele său: „FARADUL". A fost un bun creștin care a trăit o viață impregnată în puterea lui Dumnezeu. A rămas un om smerit, în ciuda faptului că lua masa de prânz cu regina Victoria și că la prelegerile sale asistau membrii familiei regale. A fost prezbiter (predicator) în biserica sa locală și adesea a predicat Evanghelia lui Hristos.

***

„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert NU mi-l da mie. Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei DĂRUIEȘTE-L MIE, robul tău. Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca SĂ-MI VĂD GREȘALELE MELE, și SĂ NU OSÂNDESC pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin".

Efrem Sirul (306-373), fost teolog, scriitor de imnuri în limba siriană, venerat ca sfânt în întrega creștinătate, în special în Biserica Catolică, unde este recunoscut ca Doctor al Bisericii. De asemenea, este considerat clasic al literaturii siriene. Dintre operele sale se remarcă două lucrări care aparțin prozei exegetice: „Cercetări" și „Discursuri", și o culegere de versuri, remarcabile prin forma poetică, ce au fost traduse chiar în timpul vieții autorului în elină, armeană, arabă și latină. Rămășițele pământești se găsesc în Mănăstirea armeană „Sfântul Sergiu". Este sărbătorit în a șaptea săptămână după Paște în Biserica Ortodoxă Siriană, la 1 ianuarie în Martirologiul Roman, la 28 ianuarie în Biserica Ortodoxă, la 9 iunie în Biserica Catolică și Anglicană, la 18 iunie în Biserica Maronită. Efrem Sirul a crescut sub îndrumarea Sfântului Iacov, primul episcop din Nisibe în anul 308, și care a participat la primul sinod ecumenic din Niceea în anul 325. Efrem Sirul este creditat ca fondatorul Școlii din Nisibe, care în secolele următoare a fost centrul învățăturilor Bisericii Asiriene a răsăritului (nestoriene). Un scriitor siriac, Iacov din Serug scrie că Efrem a pus toate corurile de femei să îi cânte imnurile transpuse pe melodii populare siriace în forumul din Edessa. Istoricul bisericii „Sozomen" spune că Efrem Sirul ar fi scris peste trei milioane de versuri. Peste veacuri, s-au mai păstrat în jur de 400 de imnuri.

***

„Credința este un bun lăuntric. Ea naște în noi frica lui Dumnezeu. Iar frica lui Dumnezeu ne învață păzirea poruncilor, care se numește făptuire. Iar din făptuire odrăslește cinstita nepătimire. Iar rodul nepătimirii este iubirea, care e plinirea tuturor poruncilor, strângându-le și ținându-le pe toate". ( Fil. vol. IV, pag.226).

Teodor al Edesei ( sec.-IX), născut în Edesa, fiind toată viața un vas luminat al minunilor lui Dumnezeu. La vârsta de 12 ani, după ce și-a pierdut părinții, își donează bunurile săracilor și pleacă la Ierusalim, fiind tuns în monahism la Lavra Sf. Sava cel Sfințit. După 24 de ani de monahism este chemat spre înalta treaptă de Episcop al Edesei în timpul împăratului bizantin Mihai și al mamei sale Teodora (842-855).

P.S. „Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău" (Matei 22, 37).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu