Nostalgii… pe două roti - Road Grand Tour, Bikes'N Roses: Ciclismul de șosea revine la Târgu-Mureș!

Distribuie pe:

M-am născut și am crescut în Târgu-Mureș, așa că această cursă nu avea cum să nu fie pentru mine, una plină de emoții. După ce am călătorit în mai toate colțurile țării pentru a alerga la etapele Road Grand Tour, iată, soarta a făcut să ajung și în orașul meu natal, de care mă leagă, desigur, atâtea amintiri. Iar câteva dintre acestea sunt mai speciale, și anume, finalul de etapă de la Turul României, la care am asistat în anii '90, în Piața Trandafirilor, după care m-am și ținut, copil fiind, pe bicicletă, după sportivii care mergeau să se cazeze în zona Clinicilor, dar și cursele de motociclism viteză, desfășurate în zona centrală, și mai departe în timp, în anii '80. Ceva din parfumul acelor vremuri s-a întors weekend-ul trecut, căci ciclismul de șosea a revenit, după ani buni, în Târgu-Mureș și nu numai, căci cu doar o zi înainte, tot aici s-a desfășurat prima etapă a Campionatului Național de Super Rally, ocazie cu care am văzut diverse super-mașini, unele pilotate, altele conduse, pe ceea ce numeam, în epocă, „centru", într-un eveniment care nu avea cum să fie decât, oricât aș încerca să evit clișeul, super-spectaculos!

Organizarea unui concurs tip criterium este dificilă, din cauza nenumăratelor aprobări care trebuie obținute, motiv pentru care aceste concursuri sunt rare la noi, care nu suntem o nație prea sportivă și restricționarea traficului rutier capătă în ochii marelui public valențe catastrofale.

Grație unui parteneriat între Primăria Târgu-Mureș și Road Grand Tour, în care și-au dat mâna Poliția Locală, Jandarmeria Mureș, Poliția Rutieră și SMURD, o sută de cicliști au putut alerga într-un „peisaj" urban deosebit, Piața Trandafirilor, cu ale sale clădiri despre care un arhitect ar avea multe de spus, eu pot să spun doar că sunt frumoase, diferite, din epoci diferite, de concepții diferite.

Deja sunt semnale că acest concurs se va desfășura și anul viitor, pe un traseu chiar și mai interesant și, desigur, mai dificil. Ca și om de-al locului, am o „crudă" bănuială, dar desigur, nu pot să stric surpriza. Cert este că fiecare oraș cu blazon merită o cursă tip criterium, așa că putem spune că blazonul Târgu-Mureșului s-a îmbogățit și sper ca acest lucru să se întâmple în cât mai multe orașe din țară.

Lasă un comentariu