Peste 81% din angajatorii români nu găsesc forță de muncă pentru posturile vacante!

Distribuie pe:

Potrivit ediției 2018 a Studiului ManpowerGroup privind deficitul de talente, sondaj la care a răspuns un eșantion reprezentativ de 625 de angajatori români, țara noastră se situează pe locul doi în lume în privința ponderii angajatorilor care se confruntă cu dificultăți în ocuparea posturilor vacante (81% dintre angajatori), primul loc fiind ocupat de Japonia, unde deficitul de talente este 89%.

„La nivel global, ponderea angajatorilor afectați de deficitul de talente este de 45%, cea mai ridicată din istoria de 12 ani.

Dificultățile de ocupare a posturilor vacante sunt mai răspândite decât în trecut, ponderea angajatorilor români care întâmpină asemenea greutăți fiind cu 9 puncte procentuale peste cea raportată în ediția 2016/2017 a studiului, când 72% dintre angajatorii români spuneau că sunt afectați de acest deficit.

Răspândirea dificultăților variază în funcție de dimensiunea organizației, acestea afectând 9 din 10 organizații mari, cu peste 250 de angajați (91%), și 67% dintre micro-organizații, adică organizații cu mai puțin de 10 angajați.

Nu doar ponderea angajatorilor afectați este mai mare decât în trecut, depășind toate valorile raportate în cei 10 ani de studiu în România (2008 -2018), ci și gradul de dificultate în ocuparea posturilor este sporit, 36% dintre angajatori indicând că le este mai greu să angajeze oameni decât în 2016, iar 56% considerând că gradul de dificultate este similar. Numai 6% consideră că le este mai ușor să găsească oameni decât în trecut.

Potrivit angajatorilor, principalele cauze ale dificultăților sunt numărul insuficient de candidați disponibili pe piață (41%), lipsa de cunoștințe profesionale specifice (22%) și lipsa experienței necesare pentru postul vizat (16%). 15% dintre angajatori spun că așteptările financiare ale candidaților sunt mai ridicate decât oferta.

Ca și în trecut, meseriașii (mai ales electricieni, sudori și mecanici) și inginerii (mai ales ingineri chimiști, ingineri civili și ingineri mecanici) ocupă primele două locuri în topul posturilor pentru care se găsește greu personalul necesar, aceștia fiind urmați de șoferi, îndeosebi șoferi de camioane, curierat, mașini-unelte și transport în comun.

Pe locurile 4 și 5 se află reprezentații de vânzări și personalul IT, mai ales experții în securitate cibernetică, administratorii de rețea și personalul de suport tehnic. În top pătrunde, pentru prima dată, și personalul medical (locul 9 pe lista dificultăților), atât la doctori, cât și la asistenți. Sunt greu de găsit și diferite tipuri de profesioniști precum cercetători, manageri de proiect sau avocați (locul 7), dar și managerii și directorii (locul 8).

Majoritatea locurilor de muncă, pentru care cererea este în creștere, necesită un nivel mediu de specializare și educație post-liceală, dar nu neapărat studii universitare", se arată în analiza menționată, citată de agerpres.ro.

***

Studiul ManpowerGroup privind deficitul de talente, cea mai amplă cercetare globală de acest tip privind capitalul uman, a fost realizat prin intervievarea a 39.195 de angajatori din 43 de țări și teritorii.

Lasă un comentariu