SPECTACOL EXTRAORDINAR „Din Ardeal în toată țara"

Distribuie pe:

Miercuri, 27 iunie, a.c., începând cu ora 18.00, Sala Mare a Palatului Culturii din municipiul Târgu-Mureș a fost gazda ineditului spectacol folcloric „Din Ardeal în toată țara", dedicat Centenarului Marii Uniri și Zilei Drapelului. Evenimentul cultural a fost organizat de Asociația Culturală „Mureșul Superior" în colaborare cu Primăria Târgu-Mureș, Consiliul Județean Mureș și Centrul Cultural ,,Bucovina". Un spectacol de sensibilitate românească și de cinstire a culturii românești, a spiritualității poporului român, un spectacol de înaltă ținută dedicat României, tuturor celor care simt românește.

Despre dimensiunile și semnificația acestui eveniment a vorbit în deschidere dl Alexandru Cîmpean - vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș:

„Deșteaptă-te, române, deșteaptă-te, române și cinstește Tricolorul! - acest simbol național. Deșteaptă-te, române și cinstește Imnul Național! Avem o problemă cu cinstirea acestor două simboluri importante, alături de celelalte. Sper ca noi, românii, să ne deșteptăm și să dăm acestor simboluri ceea ce li se cuvine. Această seară este un exemplu că putem face acest lucru. Consiliul Județean a sprijinit și sprijină acest gen de evenimente."

În continuare, a urat un „Bun venit" în județul Mureș, oaspeților din provinciile istorice ale României: Bucovina, Maramureș, Banat, Bihor, Olt.

Evoluția pe scenă a unor nume de rezonanță din folclorul autentic românesc - Mihaela și Ciprian Istrate, Răzvan Năstăsescu, Veta Biriș, Gheorghe Roșoga, Antonela Buțiu Ferche, Marian Gogan, Sorin Filip, Alexandru Pal, Domnica Bologa, Felicia Stoian, Ioan Cristian Țăran, Ansamblul „Ciprian Porumbescu", costumele naționale și dansurile specifice diferitelor zone geografice ale României, au încântat și bucurat sufletele spectatorilor.

Vizibil emoționat de încărcătura spectacolului maraton, de aproape 4 ore, răsplătit cu îndelungi aplauze de numerosul public, dl Alexandru Cîmpean a reiterat nevoia de unitate, de recunoștință pentru jertfa înaintașilor, dar și de apreciere a valorilor inestimabile ale folclorului românesc:

„Mi-a plăcut și mie foarte mult, a plăcut și publicului (...) Este anul Centenarului și spectacolul de astăzi a fost dedicat Centenarului României. În urmă cu 100 de ani, înaintașii noștri și-au dat viața, și-au vărsat sângele pentru unitate națională și au reușit să unească provinciile istorice românești în această minunată țară în care trăim astăzi. A venit Al Doilea Război Mondial, în care alți înaintași ai noștri au păstrat această unitate, vărsându-și din nou sângele. În seara aceasta, noi, toți, cei prezenți în această minunată sală de spectacole a Palatului Culturii din Târgu-Mureș, am reușit să dovedim un lucru foarte important, să dovedim faptul că unitatea poate fi păstrată și prin cântec, prin joc, prin aceste costume populare tradiționale specifice tuturor zonelor din țară, care ne fac unici în lume - prin artă, prin cultură, prin tradiție."

Artizanul reușitului eveniment, Ioan Cristian Țăran, a mulțumit în încheiere tuturor celor care au contribuit la reușita lui, tuturor celor care au evoluat pe scenă - soliști, dansatori, orchestrei, prezentatoarei și minunatului public.

„Sperăm să fie o tradiție ca în fiecare an să ne întâlnim așa cu toate regiunile țării, aici și în altă parte. Intitulat frumos «Din Ardeal în toată țara», «unitate prin cântec, joc și voie bună»", a conchis organizatorul ineditului spectacol folcloric.

Lasă un comentariu