Un vulcan din Alaska ar putea da peste cap traficul aerian global!

Distribuie pe:

Oamenii de știință americani de la Universitatea din Alaska, citați de descopera.ro, anunță că un vulcan este pe punctul de a erupe și că norul de cenușă provocat de acesta ar putea da peste cap traficul aerian global.

„Din craterul vulcanului Cleveland, cu o înălțime de 1.730 de metri, situat într-o zonă izolată din Insulele Aleutineaflat, la circa 1.500 de kilometri sud-vest de Anchorage, a început să fie aruncată lavă, semn al unei erupții iminente în perioada imediat următoare.

Observatorul Vulcanologic din Alaska a ridicat gradul de alertă la portocaliu (un nivel aflat sub cel roșu), care indică o erupție în desfășurare ce poate afecta traficul aerian.

Cleveland este unul dintre cei mai neliniștiți vulcani din Alaska, în ultimii 15 ani înregistrându-se episoade de activitate manifestate prin seisme de magnitudini mici și nori de cenușă.

Este un fel de vulcan pacoste. Norul de cenușă de mari dimensiuni expulzat de Cleveland ar putea perturba zborurile comerciale. Un precedent s-a produs în 2001, când vulcanul a cauzat o explozie puternică în urma căreia un nor de cenușă a ajuns până la o altitudine de 12.000 de metri.

Anul trecut, în luna mai, vulcanul Bogoslof din Alaska a erupt, iar fumul gros și cenușa care s-au ridicat în aer la peste 10.000 de metri au determinat emiterea unei alerte aviatice de grad maxim (cod roșu)", afirmă specialiștii vulcanologi americani. 

Lasă un comentariu