CUM REGLĂM ACIDITATEA ORGANISMULUI

Distribuie pe:

Echilibrul pH-ului este amenințat în permanență, în condițiile în care majoritatea alimentelor care compun dieta modernă cresc aciditatea mediului intern. Este vorba despre zahăr și despre toate celelalte produse procesate și rafinate, despre alimentele fermentate și despre îndulcitorii artificiali, care eliberează acizi în organism în urma proceselor de metabolizare. O cantitate mare de acizi generează și proteinele provenite din carne și din lactate. Prin urmare, aciditatea crescută a mediului intern este consecința obiceiurilor noastre. Corectându-le, putem scăpa de starea de oboseală și de kilogramele în plus și putem dobândi o imunitate mai puternică și un tonus psihic mai bun.

Modificarea dietei cea mai eficientă

Corpul nostru deține mai multe sisteme, numite tampon, prin care încearcă menținerea pH-ului în limitele normale. Din păcate, însă, în condițiile unei alimentații care generează în mod constant acizi, nu întotdeauna reușește o reechilibrare. Aceasta devine o misiune mult mai dificilă pentru organism atunci când acidoza s-a instalat. Principalul mod prin care putem ajuta din exterior reglarea pH-ului este adoptarea unui anumit tip de dietă, din care să excludem alimentele acidifiante și în special produsele rafinate. Proteinele sunt necesare bunei funcționări a organismului, dar nu în exces. Apoi, trebuie să includem în dietă alimente alcalinizante. Pentru a regla un mediu intern acid, se consideră că balanța optimă de produse acidifiante versus alcalinizante ar trebui să fie de 20 la sută - 80 la sută. Odată ce pH-ul a fost reglat, procentul alimentelor alcalinizante poate fi redus la 70 la sută, dar nu mai puțin de atât.

Vegetalele au efect alcalinizant

Majoritatea legumelor și fructelor au efect acalinizant, însă legumele verzi și verdețurile în mod deosebit reglează pH-ul mediului intern. Dintre acestea, sunt mai bune cele cu un conținut crescut de apă, pentru că și ea joacă un rol important în procesul de reglare a pH-ului. Când acizii se acumulează în sânge, acesta încearcă să se debaraseze de ei prin intermediul lichidelor, care sunt eliminate prin rinichi. Dacă în organism nu există, însă, apă suficientă, acizii nu pot fi scoși din organism și se vor depozita în organe precum inima, ficatul, pancreasul și colonul. Prin urinare, hidratarea este o bună metodă de a ajuta reechilibrarea pH-ului lichidelor interne.

Fructele dulci (care conțin o cantitate mai mare de zaharuri) sunt mai puțin recomandate într-o dietă alcalină, însă nu ar trebui excluse în totalitate, pentru că furnizează vitamine și minerale importante pentru buna funcționare a organismului. Cerealele sunt și ele acidifiante, excepție făcând hrișca și meiul.

Lasă un comentariu