SCĂDEREA ÎN GREUTATE NE SCAPĂ DE APNEEA ÎN SOMN

Distribuie pe:

Cercetătorii finlandezi de la Clinica de Somn Oivauni, din Kuopio, citați de descopera.ro, susțin că sforăitul este asociat mai multor probleme cardiovasculare, iar de această afecțiune suferă mai ales persoanele obeze.

„Sforăitul nu este ceva neobișnuit, nici pentru adulți și nici pentru copii. Aproape 60% din populație sforăie, inclusiv copiii, în cazul cărora sforăitul apare de obicei din cauza unui obstacol în căile respiratorii.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale sforăitului este apneea în somn, o afecțiune a aparatului respirator caracterizată prin pauze respiratorii repetate, frecvente, în timpul somnului. Această problemă este foarte răspândită în rândul persoanelor supraponderale de vârstă mijlocie, iar forma avansată a afecțiunii este asociată mai multor probleme cardiovasculare.

Studiul nostru sugerează că persoanele care suferă de apnee de somn s-ar putea bucura de beneficii pe termen lung dacă slăbesc, în urma sportului și a unei diete sănătoase.

Participanții obezi la studiu, care au trecut printr-o schimbare a stilului de viață ce a durat un an, prezentau un risc înjumătățit ca apneea în somn să se agraveze, în comparație cu persoanele care nu beneficiaseră de această schimbare.

De obicei, durează câțiva ani până când apneea în somn progresează de la o stare blândă la una gravă, iar acest lucru se datorează creșterii în greutate. Până acum, nimeni nu a acordat atenție acestui aspect, dar noi i-am distribuit, în mod aleatoriu, pe cei 81 de participanți (adulți obezi afectați de apnee în somn) în două grupuri. Într-unul din grupuri, pacienții beneficiau de o intervenție din partea specialiștilor timp de un an, ce includea un plan de alimentație redus în calorii și sfaturi referitoare la dietă și la sport, pe când, în celălalt grup, pacienții aveau parte de un număr limitat de sesiuni în cadrul cărora primeau informații generale despre dietă și sport. Rezultatele au arătat că intervenția asupra persoanelor din primul grup a dus la beneficii serioase pentru sănătate.

Totuși, era neclar dacă aceste efecte urmau să persiste și după încheierea programului. De aceea, am revenit la 57 dintre cei 81 de participanți la cinci ani distanță de la primul studiu, descoperind că persoanele care făcuseră parte din primul grup reușiseră să își mențină greutatea. Acești participanți cântăreau, în medie, cu 5,45 kilograme mai puțin decât în urmă cu 5 ani. În schimb, participanții din cel de-al doilea grup cântăreau, în medie, cu 0,5 kg mai mult.

Șase participanți din primul grup trecuseră de la o fază blândă a apneei în somn la una moderată,  însă niciun participant nu ajunsese într-o stare gravă. În schimb, 12 membri din cel de-al doilea grup progresaseră la o fază moderată și 2 ajunseseră să sufere de apnee în somn în stare gravă. În concluzie, la cei care au slăbit câteva kilograme am observat beneficii în ceea ce privește apneea în somn, inclusiv cinci ani mai târziu", explică oamenii finlandezi de știință.

 

Lasă un comentariu