Intenții benefice în favoarea fermierilor

Distribuie pe:

A început recoltatul cerealelor de toamnă și în județul Mureș. Deocamdată, condițiile meteorologice nefavorabile au împiedicat desfășurarea într-un ritm susținut a lucrărilor. S-au recoltat, până în prezent, doar 426 ha cu orz de toamnă, dintr-un total de 3.078 hectare, iar la grâul de toamnă 100 ha, dintr-un total pe județ cultivat cu grâu de 28.979 hectare. La rapiță de toamnă, din 5.566 ha, s-au recoltat 405 hectare. De remarcat că această plantă tehnică câștigă teren an de an la noi în județ, datorită valorificării asigurate și a prețului, cât de cât avantajos, oferit de procesatori, de 1,50 lei/kg de sămânță. Alături de sfecla de zahăr, cultura de aur a județului Mureș, floarea soarelui și rapița poate asigura un venit sigur pentru fermierii care practică o agricultură performantă. Păcat că au dispărut din cultura mare inul și cânepa pentru fibră, prin distrugerea topitoriilor de la Luduș, Ghindari și Albești. La fel s-a întâmplat și cu mazărea pentru boabe, prin lichidarea Fabricii de conserve din Târgu-Mureș.

Dacă la capitolul producție, județul Mureș se încadrează în parametrii normali, printr-o agricultură modernă, prin respectarea tehnologiilor de producție, comasării terenurilor agricole, prin arendare și cumpărări, dar și datorită sprijinului acordat de APIA prin subvențiile pe suprafață, valorificarea producției încă lasă de dorit. Din datele oficiale ale Direcției pentru Agricultură Mureș, am reținut că la nivel de județ există autorizate spații de depozitare pentru 209.450 tone cereale și plante tehnice, în plus, mai există spații în curs de autorizare la mici proprietari. Probleme apar , ca de altfel în fiecare vară, datorită prețului de achiziții oferit de societățile profilate pe comerțul pe produsele agricole. De pildă, pentru orzul din acest an, COMTIM Timișoara oferă fermierilor mureșeni doar 0,65 lei/kg, iar pentru grâu, diverși samsari oferă 0,65-0,70 lei/kg. De reținut și faptul că fermierii din sudul țării, respectiv Ialomița, vând grâul cu 0,70 lei/kg, cei din Brăila cu 0,80 lei/g, la Bursa din Constanța, grâul este cotat la 159 euro/tonă, orzul la 155 euro/tonă, iar la Bursa din Franța grâul este cotat la 162 euro/tonă. Precis aceste prețuri vor crește, mai ales că precipitațiile abundente din luna iunie pot afecta calitatea indicilor de panificație la grâu, inclusiv recoltatul la timp și în condiții optime. Ideal ar fi, mai ales pentru cei care au autorizate spații de depozitare și nu au credite bancare de lichidat, să păstreze grâul până la iarnă sau la începutul primăverii, când, în mod sigur, prețul se va dubla, în plus, vor apărea oportunități pentru export.

Sincer, mă bucur când constat, în drumurile mele prin județ, că agricultura mureșeană s-a schimbat la față. Un rol important îl are și Ministerul Agriculturii prin promovarea unor programe de încurajare a valorificării producției agricole vegetale și din zootehnie. Amintesc despre programul privind încurajarea creșterii de porci din rasa Bazna și Mangalița, în gospodăriile populației, prin valorificarea producției agricole secundare; sprijinirea cultivatorilor de tomate; valorificarea lânii de oaie. Mai nou, a apărut un proiect de Hotărâre de Guvern privind ajutorul de minimis pentru sectorul apicol. Prin acest proiect se propune acordarea de 50 lei pentru o familie de albine, ajutor care la fel se acordă și pentru celelalte specii de animale. Această solicitare a fost înaintată și de apicultorii mureșeni, către ministrul agriculturii dr. ing. Petre Daea, fiind agreată. Din păcate, ca și în cazul celorlalte forme de sprijin financiar, consilierii ministrului Daea au neglijat să vină cu clarificări privind condițiile de eligibilitate prin norme de aplicare în practică, clare, coerente. De pildă, în Hotărârea de Guvern privind ajutorul de minimis pentru albine, se precizează că ajutorul se va acorda apicultorilor persoane fizice și juridice care dețin un număr de minimum 75 familii de albine, cu condiția ca aceștia să livreze o anumită cantitate de miere, neprecizată, către formele asociative sau cooperative. Aceste forme asociative nu au posibilități financiare să gestioneze cantitățile de miere achiziționate, dacă nu se aplică legea privind asigurarea unei anumite cantități de miere elevilor, prevăzută printr-o lege votată, uitată într-un sertar, sau prin încurajarea exporturilor. Deocamdată să ne bucurăm că semnalele din teritoriu au fost recepționate de Ministerul Agriculturii și că există o intenție benefică în încurajarea acestui sector. Dincolo de convulsiile politice prin care trece România, mai apar, totuși, preocupări serioase de sprijin acordat sectorului agricol, fermierii nefiind interesați de greve și proteste.

Lasă un comentariu