Care sunt beneficiile terapiei cu căldură

Distribuie pe:

Curele balneare în apă termală, sauna, împachetările în termocuvertă și masajul cu pietre calde, toate sunt proceduri care se bazează pe efectul benefic al căldurii asupra organismului.

Orice modalitate de utilizare a căldurii în scopuri terapeutice se numește termoterapie și cuprinde o varietate de metode medicale. Ca să fie eficientă din punct de vedere medical, căldura trebuie folosită superficial, pentru a încălzi pielea, sau profund, pentru a încălzi țesuturile cu raze infraroșii. O modalitate prin care se ajunge la aceste creșteri de temperatură este căldura de contact, care se face prin băi termale, băi de abur, saună, parafină (sub formă de împachetări), împachetări cu nămol cald pentru încălzirea anumitor segmente ale corpului, prin masarea cu pietre calde sau prin aplicarea unor dispozitive speciale care degajă căldură. Încălzirea mai profundă a țesuturilor se face prin așa-numita căldură de iradiere, care folosește radiațiile infraroșii ce pătrund prin piele în țesuturi.

Sauna detoxifică organismul

Căldura degajată de saună crește ritmul cardiac, dilată vasele de sânge și îmbunătățește circulația. Efectul imediat constă în relaxare musculară și, pe termen mediu sau lung, ședințele de saună pot îndepărta stresul și anxietatea. Temperaturile ridicate din interiorul saunei favorizează transpirația, fapt pentru care toxinele din corp sunt eliminate cu mai multă ușurință direct prin piele. Prin urmare, se recomandă sauna pentru a eficientiza curele de detoxifiere. În același timp, aerul cald și aburii din saună purifică pielea și îi îmbunățesc aspectul. Alt beneficiu conex este acela că sauna favorizează și scăderea în greutate. Totuși, persoanele care suferă de boli reumatice inflamatorii precum poliartrita reumatoidă, cele care au infecții acute, tuberculoză sau inflamații la nivelul vaselor de sânge au contraindicație în privința saunei. Ședințele de saună ar trebui să nu depășească 20 de minute.

Băile termale, indicate în artroză

Potrivit medicilor reumatologi, termoterapia înțeleasă ca tratament balnear cu apă termală are un efect benefic în special în suferințele subacute cronice și de tip degenerativ, precum artroza. În acest caz, termoterapia atenuează durerea resimțită în articulațiile afectate. Acest beneficiu se explică prin faptul că, datorită căldurii, se extinde capsula articulară, se reduce contractura musculară și, în același timp, crește fluxul sanguin la nivelul articulației și al țesuturilor din jur. În plus, băile sunt indicate și în cazul afecțiunilor de la nivelul coloanei vertebrale, fiindcă apa preia greutatea corpului și relaxează musculatura spatelui, atenuând durerile.

De asemenea, băile termale sunt utile în recuperarea după traumatisme precum accidentele sportivilor, deoarece apa facilitează efectuarea exercițiilor de recuperare și căldura atenuează durerile.

Favorizează procesul de slăbire

Căldura poate fi folosită și pentru a eficientiza slăbirea și pentru a îndepărta celulita. În saloanele de remodelare corporală există mai multe proceduri care folosesc căldura pentru a eficientiza procesul de slăbire în anumite zone ale corpului. Cele mai populare sunt dispozitivele precum termocuverta și tunelul cu infraroșii. Termocuverta are aspectul unui sac de dormit și este construită asemenea unei pături electrice. Are efect de saună și poate fi utilizată și ca etapă în cadrul unui tratament anticelulitic care presupune și împachetări cu produse care favorizează slăbirea. Tunelul cu infraroșii este asemănător cabinelor pentru bronzat și produce un efect de saună asemănător celui pe care îl generează și termocuverta. Efectele sunt de detoxifiere și de stimulare a eliminării apei din țesuturi, implicit de reducere a celulitei.

 

Lasă un comentariu