Prof. Nistor Man, fost deținut politic, decorat de președintele României

Distribuie pe:

În cadrul unei ceremonii desfășurate marți, la Palatul Cotroceni, președintele României, Klaus Iohannis, a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, profesorului târgumureșean Nistor Man, fost deținut politic în timpul regimului comunist, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România - Filiala Mureș.

„Am trăit răul absolut, închisoarea absolută. Nu se aseamănă cu nimic. Închisorile comuniste nu se aseamănă cu închisorile burgheze. Închisoarea noastră era izolare totală. Am aproape 13 ani de închisoare, niciodată nu m-a vizitat familia, n-am scris nicio scrisoare acasă, mi s-a făcut de două ori înmormântarea. Am trăit în țara în care opresiunea și crima erau organizate ca orice producție industrială. Când intram în închisoare ni se spunea clar: Muriți la locurile de muncă. Aici este locul unde este și mormântul vostru, aici este locul suferinței și al mormintelor fără de cruci", a declarat Nistor Man, la ceremonia de decorare, potrivit agerpres.ro.

În cadrul aceleiași festivități, au fost decorați 23 de deținuți politici cu Ordinul Național „Serviciul Credincios" în grad de Cavaler și 27 - cu Ordinul Național „Pentru Merit" în grad de Cavaler.

Decorațiile le-au fost conferite de șeful statului „în semn de apreciere pentru înalta ținută morală și profesională de care au dat dovadă, de-a lungul vieții, în semn de profund respect pentru cutremurătoarele suferințe îndurate în temnițele comuniste, precum și pentru demnitatea și curajul cu care au luptat pentru susținerea valorilor democratice", notează sursa citată.

Lasă un comentariu