Înțeleptul l-a liniștit pe servitor…

Distribuie pe:

Un rege era pe un vas împreună cu unul dintre cei mai buni servitori ai săi. Pentru că nu fusese niciodată înainte într-un voiaj, slujitorul țipa, plângea, tremura și se tânguia. Toți erau drăguți cu el și au încercat să-i calmeze temerile, dar bunătatea lor ajungea doar la urechile sale, nu și la inima sa temătoare. Regele nu mai putea suporta să audă țipetele servitorului, iar voiajul pe apele albastre, sub cerul azuriu, nu mai era o plăcere pentru el. Atunci, înțeleptul său, l-a abordat și a spus:

- Înălțimea voastră, cu permisiunea voastră îl pot calma.

Fără să ezite, împăratul i-a dat voie să acționeze. Înțeleptul i-a ordonat unui marinar să-l arunce pe servitor peste bord; marinarul și-a îndeplinit bucuros sarcina. Ajuns în apa rece a mării, servitorul a dat disperat din mâini și s-a agățat de marginea vasului, rugându-l pe rege să-l ia din nou la bord. Marinarii l-au tras înapoi. De atunci, el a stat foarte liniștit într-un colț. Nimeni nu a mai auzit un cuvânt de teamă din gura sa. Regele era uimit și l-a întrebat pe sfetnicul său:

- Ce înțelepciune este cuprinsă în această acțiune?

Înțeleptul a răspuns:

- El nu a gustat niciodată sarea mării și nici nu a știut cât de mare era pericolul în apă. Astfel, el nu putea ști cât de minunat este să aibă scânduri viguroase sub el. Doar cine s-a confruntat cu pericolul poate ști valoarea păcii și a calmului.

Lasă un comentariu