NE-AM INTERESAT PENTRU DUMNEAVOASTRĂ! Până la 20.000 de lei amenzi pentru cei care nu distrug ambrozia

Distribuie pe:

Conform Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia ,,proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia (denumită științific Ambrosia artemisiifolia)". Prin reglementarea legislativă s-a dorit evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane.

Astfel, pentru distrugerea buruienii ambrozia și prevenirea răspândirii, aceștia vor desfășura, periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Măsurile se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia, precizează actul normativ.

Același document prevede și că „lucrările de întreținere a terenului în vederea combaterii buruienii ambrozia în ariile naturale protejate stabilite de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările și completările ulterioare, se fac potrivit planului de management al ariei naturale protejate".

Ambrozia - unul dintre principalii declanșatori ai rinitei alergice

Diverse specii de ambrozia produc cantități mari de polen, reprezentând unul dintre principalii declanșatori ai rinitei alergice („febra fânului").

Nerespectarea prevederilor Legii nr. 62/2018 constituie contravenție și se sancționează cu avertisment. În cazul în care nu sunt respectate prevederile din avertisment de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, sancțiunea este amendă de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.

Verificarea și constatarea nerespectării legii

La articolul 5 al Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia se menționează că o comisie mixtă, constituită prin ordin al prefectului, va fi responsabilă de verificarea și constatarea nerespectării de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole a dispozițiilor actului normativ, precum și de aplicare a sancțiunilor. Aceasta va fi formată din specialiști desemnați din cadrul direcțiilor pentru agricultură județene, comisariatelor județene ale Gărzii Naționale de Mediu, direcțiilor județene de sănătate publică și autorității publice locale pe a cărei rază teritorială se face controlul.

Lasă un comentariu