RIDURILE DIN JURUL OCHILOR, LIMBAJ UNIVERSAL PENTRU DESCIFRAREA EMOȚIILOR

Distribuie pe:

Oamenii americani de știință de la Universitatea Western, din Ontario, citați de descopera.ro, susțin că ridurile din jurul ochilor fac ca zâmbetul și încruntarea să pară mult mai reale, iar acest fapt ne ajută să relaționăm emoțional cu cei din jurul nostru mai profund.

„Studiul nostru s-a axat pe marker-ul Duchenne - o caracteristică oferită de un mușchi facial care îngustează ochii, ridică obrajii și cauzează riduri în jurul ochilor. Acest marker Duchenne este important în exprimarea anumitor expresii faciale ale emoțiilor, cum ar fi zâmbetul, dar și expresii ale durerii sau tristeții.

La cercetarea noastră, au participat 28 de voluntari, cărora le-am arătat fotografii cu expresii faciale, unele cu, altele fără efectul Duchenne. În urma studiului, am descoperit că zâmbetele Duchenne și expresiile triste Duchenne sunt mult mai sincere și mai intense decât cele în care nu se ridică obrajii, nu se îngustează ochii și nu apar ridurile din jurul ochilor.

Acest tip de a judeca fotografiile apare la nivelul subconștientului. Folosind o tehnică, denumită rivalitate vizuală, le-am arătat participanților două fotografii simultan, una fiecărui ochi. Acest tip de rivalitate vizuală forțează creierul să alterneze între cele două imagini, iar acesta are tendința de a se concentra mai mult pe imaginea pe care o percepe ca fiind mai relevantă.

Participanții la studiu au fost puși să apese butonul care corespunde fiecărei imagini pentru a contoriza cât de des, pe durata a 40 de secunde, aceștia percep fie una, fie ambele imagini. Rezultatele au arătat că atunci când două fotografii au fost puse în același timp (una cu efect Duchenne, alta fără), creierul participanților s-a focusat pe cea cu efectul Duchenne.

Descoperirile noastre evidențiază un potențial limbaj universal pentru descifrarea emoțiilor umane și a sincerității. Identificarea marker-ului Duchenne poate fi o modalitate prin care oamenii își dau seama dacă zâmbetul unui străin este sincer și dacă pot avea încredere în acesta.

De pe vremea lui Darwin, oamenii de știință s-au întrebat dacă există un limbaj al expresiilor faciale, iar acest studiu concluzionează că o cheie a acestui limbaj este îngustarea ochilor. Și în studiile anterioare, ridurile din jurul ochilor au fost asociate cu extrovertirea, cu faptul că acea persoană este plăcută și considerată de încredere.

Aceste riduri (numite și „talpa gâștei") comunică celorlalți ceva mult mai important decât o pot face vorbele, și anume că ești o persoană plăcută și optimistă. Iar, la nivel subconștient, oamenii percep aceste calități, considerându-te de încredere", afirmă specialiștii americani. 

Lasă un comentariu