AERUL CONDIȚIONAT - UN RĂU NECESAR?!

Distribuie pe:

În condițiile în care asistăm la încălzirea globală, iar temperaturile estivale sunt din ce în ce mai mari - în acest an se preconizează că se vor atinge noi maxime istorice, aerul condiționat devenind o necesitate, nu o opțiune. Aerul condiționat poate fi benefic, dar și nociv.

Ideal ar fi ca aerul condiționat să fie montat astfel încât să nu bată exact pe locul unde stăm cel mai mult (birou, masă, pat etc.), să reglăm fluxul de aer la viteza mică, orientat către tavan; temperatura aerului trebuie setată la o diferență de cca. 10 grade față de aerul exterior (23-25 grade); foarte important este ca aparatul să fie unul de calitate și să aibă filtrele întreținute periodic de către un specialist în instalații.

De asemenea, ar fi de preferat să răcim încăperea înainte să pătrundem în ea (la unele modele se pot seta intervalele de funcționare), astfel încât aparatele să pornească înainte să ajungem la birou, respectiv acasă. Acest lucru este indicat mai ales în camerele unde sunt copii mici (curentul de aer rece nu cauzează direct infecția respiratorie, dar o favorizează).

Cei care lucrează în clădirile de birouri se confruntă cu uscăciunea tegumentelor și mucoaselor (piele uscată, păr fragil, ochi uscați), iar în timp pot dezvolta rinite alergice, tuse iritativă cronică, blefarite, conjunctivite, manifestări alergice în general. De asemenea, favorizează infecțiile respiratorii. Dacă temperatura ambientală este prea scăzută, se pot declanșa dureri reumatice, dureri de spate, diverse tipuri de nevralgii, cistite etc. Dacă o persoană astmatică intră într-o încăpere unde aparatul de aer condiționat nu este bine întreținut sau setat, se poate confrunta cu o criza, asta dacă aerul este prea rece, prea umed sau filtrele nu sunt curățate.

Specialiștii recomandă, pentru a evita toate aceste manifestări, să nu poziționăm biroul / masa / patul în bătaia aerului sau, dacă nu se poate altfel, să setăm ventilația pe puterea minimă și să orientăm fluxul de aer către tavan.

De asemenea, în mașină ar fi bine să folosim de obicei răcirea din dreptul parbrizului și de la picioare, nu și grila care este orientată direct în fața noastră.

Este recomandat ca diferența dintre aerul exterior și aerul din încăpere să fie de cca. 10, maxim 15 grade, pentru a-i permite organismului să se adapteze ușor la trecerea de la cald la rece sau invers. Prin urmare, setarea standard ar trebui să fie în jur de 23-25 grade, care este și temperatura de confort a aerului din încăpere, mai ales dacă afară sunt peste 30 grade. Multe persoane setează aerul la minim, la 16-18 grade, cu scopul de a răci mai repede camera, dar este o greșeală. Este mai înțelept să stabilim temperatura aerului mai mare, aproape de temperatura de confort, explică specialiștii. Același lucru este valabil și pentru aerul condiționat din mașină. Dacă îl setăm la 18 grade și ne bate în față, este foarte posibil să ne alegem cu o sinuzită.

 

Lasă un comentariu