24 de ani de la meciul România - Argentina, cel mai frumos din istoria Mondialelor în opinia The Guardian. Mesajul lui Gică Hagi

Distribuie pe:

Marți, 3 iulie, s-au împlinit 24 de ani de la meciul în care Hagi și Compania au devenit cu adevărat Generația de Aur. La 3 iulie 1994, echipa națională învingea Argentina cu 3-0, în cel mai bun meci făcut de Generația de Aur la Mondialul din SUA. Iar liderul acelei formații, nimeni altul decât Gică Hagi, nu a trecut cu vederea aniversarea a 24 de ani de la partida cu Argentina. În 1994, tricolorii cucereau SUA și se opreau în faza sferturilor după o serie de meciuri rămasă încă vie în memoria fanilor români. Cel mai bun meci făcut de echipa antrenată de Anghel Iordănescu a fost în optimi, când Hagi și Ilie Dumitrescu răpuneau una din favoritele competiției, Argentina, scor 3-2. Acum, la 24 de ani distanță de la acel meci, The Guardian desemnează partida jucată la Pasadena, pe arena Rose Bowl, „cel mai frumos meci din istoria Campionatelor Mondiale". „Întrebați o mie de microbiști despre cel mai frumos meci din viața lor și veți primi o mie de răspunsuri diferite, dar niciunul nu e cel corect! Este un singur răspuns plauzibil și rațional. Fără echivoc, răspunsul trebuie să fie meciul jucat în optimile CM 1994 între România și Argentina", notează cei de la The Guardian.

Optimi CM 1994: România - Argenina 3-2 (I. Dumitrescu 11, 18, Hagi 58 / Batistuta 16 pen, Balbo 75)

„Cinci goluri, fotbaliști de super clasă în cea mai bună formă și un meci echilibrat până la ultimul fluier sugerează că am avut un thriller, dar nu evidențiează neapărat un clasic al vremurilor noastre. Deci, ce face acest meci să fie atât de special? Viteza și intensitatea incredibile în ciuda căldurii arzătoare. Calitatea tehnică excepțională oferită de ambele echipe și lupta tactică fascinantă dintre doi manageri șireți care practicau stiluri radical diferite de joc. Argentina a adoptat un strâns, compact sistem 4-4-2, cu balonul circulând rapid și precis de la Redondo, Simeone și Ariel Ortega, către poziții ale explozivilor atacanți Batistuta și Balbo. România a adoptat o formație de genul 4-6-0, depășind ca număr Argentina la mijlocul terenului și plecând în număr mare pe contraatac când câștigau mingea, schimbându-și pozițiile și zăpăcindu-i pe fundașii adverși cu mișcarea lor. A fost furtuna perfectă a două echipe care au contribuit împreună la crearea a 90 de minute de fotbal total, sublim și hipnotizant: o combinație de ritm, inteligență, o exemplară execuție tehnică și tactică", scriu englezii.

 

 

Lasă un comentariu