Tinerii români nu prea știu cum să își caute un loc de muncă!

Distribuie pe:

Un sondaj realizat recent de platforma de recrutare online eJobs arată că peste jumătate dintre tinerii români (53,42%) aleg, pentru prima angajare, joburi în domenii precum vânzări (18,7%), producție (11,8%), industria ospitalieră (9,09%), servicii externalizate (call-center - 6,34%) sau lucrează pe poziții de muncitori necalificați (6,49%). La polul opus, se află comunicarea și marketingul (0,28%), ingineria și IT-ul (1,44%), contabilitatea (1,73%) sau învățământul (1,01%).

„Chiar dacă aproape jumătate dintre români (46,83%) se angajează pentru prima dată înainte de a împlini 20 de ani, lipsa experienței este cea mai mare piedică de care spun că se lovesc atunci când caută un loc de muncă. Un sfert dintre respondenți au probleme în a identifica job-urile compatibile cu pregătirea și așteptările lor, 16,71% nu știu unde anume să caute oportunități de muncă, 14% nu au suficientă încredere în ei înșiși, în timp ce 13% nu știu cum să își redacteze CV-ul sau cum să aplice pentru un loc de muncă. Aproape 12% dintre cei care au participat la studiu spun că nu reușesc să se angajeze pentru că au așteptări salariale prea mari sau nu sunt dispuși să respecte un program fix de lucru.

Cu toate că, în prezent, pe eJobs.ro există aproximativ 30.000 de locuri de muncă disponibile pentru candidații cu nivel minim de experiență, găsirea unui loc de muncă este un pas foarte dificil pentru tineri. Ei se simt debusolați, nu știu ce să facă, pe cine să întrebe, unde să caute și unii nici măcar nu știu ce li se potrivește, motiv pentru care 1 din 5 români cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani nici nu lucrează, nici nu studiază.

În ciuda acestui fapt, 60% dintre participanții la cercetare cred că vârsta cea mai potrivită pentru prima angajare este sub 20 de ani. Un sfert dintre respondenți aleg varianta 20-21 de ani, 14% spun 22-25 de ani și aproape 4% consideră că primul job ar trebui luat după vârsta de 25 de ani.

Pentru tineri, cele mai importante criterii în alegerea unui loc de muncă sunt oportunitățile de dezvoltare personală, salariul și flexibilitatea programului, urmate de aspecte precum reputația companiei, compatibilitatea dintre job și domeniul în care au studiat sau distanța dintre serviciu și casă.

Acumularea unei experiențe profesionale este principalul obiectiv pe care îl au tinerii în momentul de start al carierei lor și principalul declanșator al deciziei de angajare. Acesta este și unul dintre motivele pentru care trec destul de ușor de la un loc de muncă la altul. 38% stau cel mult 6 luni la primul job și sunt pregătiți să plece în altă parte imediat ce primesc o ofertă mai bună.

62% dintre respondenți susțin că platformele de recrutare reprezintă mediul care le oferă cele mai mari șanse de angajare și 75% le folosesc exclusiv atunci când caută un loc de muncă. Aproximativ 20% se bazează pe recomandările pe care le primesc de la prieteni și cunoștințe, 8% aplică direct pe website-urile companiilor și aproape tot atâția încearcă să își găsească un job la târgurile de carieră.

eJobs România a lansat platforma Primul Job, accesibilă pe www.primul-job.ro, cu ajutorul căreia tinerii care se află la prima angajare sau care au un nivel de experiență mai mic de doi ani pot găsi job-uri selectate exclusiv pentru zona de entry level (nou-angajat), precum și articole, sfaturi și recomandări despre cum să își gestioneze mai bine și mai ușor începutul carierei", reiese din studiul citat.

*

Cercetarea eJobs s-a derulat în perioada mai-iunie 2018, pe un eșantion de 1.100 de respondenți. 47% dintre aceștia aveau vârsta cuprinsă între 19 și 25 de ani, 41% dintre participanți aveau studii liceale, iar 34,4% erau absolvenți de facultate.

Lasă un comentariu