LASERUL DE LA MĂGURELE

Distribuie pe:

Cel mai vast proiect de cercetare în care a fost implicată România în toată istoria sa, îl reprezintă Laserul de la Măgurele. Rezultat al eforturilor colective a peste 120 de cercetători din întreaga lume (România, Franța, SUA, Germania, Italia, Japonia, China, India, Federația Rusă, Polonia, Israel etc.), timp de patru ani, ansamblul prezintă în premieră mondială procedeul de intersectare a fasciculelor laser cu fasciculele provenind din radiațiile gamma. Testarea întregului sistem a început pe data de 18 mai a acestui an, și alte serii de testări vor dura aproximativ doi ani până ce proiectul va deveni complet funcțional.

Considerat cel mai mare laser din lume, cu o putere de 10 milioane de miliarde de wați, Laserul de la Măgurele concentrează, după unele estimări, 10% din puterea Soarelui într-o singură rază de lumină. Beneficiile acestui laser vor avea aplicabilitate în medicină, pe segmentul de anihilare a tumorilor canceroase cu evitarea efectelor secundare generate de terapiile actuale, dar și în eliminarea rapidă a deșeurilor radioactive, cu reducerea la câteva ore sau zile a vieții unor izotopi cu viață de milioane de ani, fără a fi necesară desigilarea butoaielor care le conțin. Prin acest proiect, găsirea unui leac pentru boala secolului, cancerul, sau construirea de navete spațiale care să ajungă pe alte planete, sunt cu un pas mai aproape de realitate.

Valoarea totală a proiectului a fost de 300 de milioane de euro, bani obținuți din fonduri europene. Investiția, situată într-o zonă denumită deja Laser Valley - Land of Light, a transformat localitatea Măgurele într-un oraș care, după spusele autorităților, va repune România pe harta globală a cercetării. Cert este că acest orășel din apropierea Bucureștiului, cu aproximativ 10.000 de locuitori, a început să se bucure de toată atenția cuvenită unui „smart city" care atrage numeroase personalități din domeniu. Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI -NP) este denumirea sub care Laserul de la Măgurele este cunoscut deja în lumea științifică fiind legat de centrul de cercetare de la Măgurele, unde se vor derula pe viitor o serie de proiecte de importanță globală. Cercetătorii deja prezenți la Măgurele și participanți până acum la testări, sunt convinși că va veni un moment în care Premiul Nobel pentru fizică va fi câștigat cu experimente realizate la Măgurele.

Le urăm succese depline tuturor și vom urmări și noi, plini de mândrie, realizările înregistrate cu Laserul de la Măgurele.

 

Lasă un comentariu