Programul complet al sferturilor de la CM 2018. Tot ce trebuie să știi despre cele patru meciuri

Distribuie pe:

Odată cu meciurile disputate marți, se cunoaște tabloul complet al sferturilor de finală de la Cupa Mondială. Fără îndoială, capetele de afiș ale acestei faze sunt cele două dueluri Europa-America de Sud, adică Franța-Uruguay și Brazilia-Belgia. Opt titluri supreme la un loc și o generație de excepție a unei țări care așteaptă din 1986 șansa unei semifinale. De cealaltă parte, profitând de traseul accesibil, Anglia speră să ducă trofeul acasă după mai mult de jumătate de secol, în timp ce Croația, Rusia și Suedia vor să profite de contextul favorabil pentru a obține un rezultat istoric. Sferturile de finală se vor disputa pe 6 și 7 iulie, niciunul dintre cele patru meciuri nefiind programat la Moscova sau St. Petersburg. Cele două orașe vor găzdui, în schimb, semifinalele și finalele.

Uruguay - Franța (6 iulie, Nizhny Novgorod)

Două naționale care au împreună trei titluri mondiale, însă duelul dintre ele cu greu poate fi considerat un clasic. Va fi al patrulea meci direct la un turneu final, iar sud-americanii nu au pierdut vreodată în fața francezilor. Uruguay a câștigat o dată, chiar prima partidă, disputată în 1966, scor 2-1, iar în două rânduri, în 2002 și 2010, s-a terminat 0-0. Toate confruntările precedente au avut loc în faza grupelor, niciuna nu a fost eliminatorie, așa cum va fi cazul acum. Ambele formații sunt neînvinse la turneul din Rusia și vin după prestații convingătoare, în fața unor adversari cu nume. Uruguay a eliminat Portugalia, pe care a învins-o cu 2-1, datorită dublei lui Edinson Cavani, astfel că naționala lui Oscar Tabarez are un parcurs perfect la actuala ediție, cu patru victorii din tot atâtea meciuri. De cealaltă parte, Franța a câștigat cu 4-3 în fața Argentinei, în, probabil, cea mai spectaculoasă partidă a turneului de până acum. O adevărată demonstrație de forță a lui Kylian Mbappe, care a marcat de două ori și efectiv a terorizat apărarea „pumelor" în multe momente. Dacă „Les Bleus" vor încerca să obțină prima victorie contra celestilor la turneul final, pentru cinci dintre uruguayeni va fi ocazia unei revanșe pe care o așteaptă de 5 ani. În 2013, sud-americanii au pierdut finala Mondialului U20 contra Franței, la care evoluau Areola, Umtiti, Pogba și Thauvin. Din lotul lui Tabarez, atunci se aflau pe teren Varela, Silva, Laxalt, Gimenez și De Arrascaeta.

Brazilia - Belgia (6 iulie, Kazan)

Calificați pentru a șaptea oară la rând în sferturile Cupei Mondiale, brazilienii vor întâlni cea mai talentată generație a Belgiei din ultimii 30 de ani, dar care așteaptă încă să confirme la o competiție majoră. După ce au revenit spectaculos în fața japonezilor, pe care i-au învins cu 3-2, după ce au fost conduși cu 2-0, elevii lui Roberto Martinez au șansa de a arăta că pot face pasul decisiv spre consacrare chiar împotriva principalei favorite, Brazilia, care s-a impus cu 2-0 în fața Mexicului, în optimi. La fel ca Uruguay, Belgia a câștigat toate cele patru meciuri disputate până acum. Sunt singurele echipe prezente în Rusia care au reușit această performanță. Doar o dată s-au mai întâlnit belgienii și brazilienii la Cupa Mondială, în 2002. Ronaldo și Rivaldo, cu o execuție splendidă, au marcat golurile victoriei cu 2-0, obținută în optimi. La finalul acelei ediții, Selecao a cucerit titlul pentru a cincea și ultima oară.

Suedia - Anglia (7 iulie, Samara)

Ultimele echipe calificate în această fază a competiției își vor disputa un loc în semifinale la Samara, în încercarea de a egala o performanță pe care au reușit-o ultima oară cu peste 20 de ani în urmă. Anglia nu a mai jucat în penultimul act la Cupa Mondială din 1990, când a fost eliminată de Germania, în urma loviturilor de departajare, în timp ce suedezii încearcă să repete rezultatul din 1994, când echipa lui Thomas Ravelli și Tomas Brolin s-a clasat pe locul 3, după ce, în sferturi, a trecut dramatic de România. Totodată, cele două adversare sunt singurele de pe partea de jos a tabloului care au jucat o finală de CM. Ambele acasă. Suedezii au făcut-o acum 60 de ani, când au pierdut clar în fața Braziliei unui foarte tânăr Pele (5-2), în timp ce Anglia a luat trofeul în 1966, după un succes controversat în prelungiri, cu Germania de Vest (4-2). Așa cum este cazul și în întâlnirea Franța - Uruguay, va fi primul duel direct în fazele eliminatorii la Mondiale. Precedentele două au avut loc în 2002 și 2006 și s-au încheiat de fiecare dată la egalitate, 1-1, respectiv 2-2. Miza acestei confruntări este și una personală pentru Harry Kane. Atacantul lui Tottenham este actualul golgheter al Cupei Mondiale, cu 6 goluri, iar principalul său rival în acest moment este Romelu Lukaku, autorul a 4 goluri. Englezul poate face un nou pas spre titlul de cel mai bun marcator al turneului final și să-i calce pe urme lui Gary Lineker, care a reușit această performanță în 1986.

Rusia - Croația (7 iulie, Sochi)

Gazda turneului, aflată la cel mai bun rezultat la Cupa Mondială după dispariția Uniunii Sovietice, contra unei echipe pe care nu puțini o văd printre favorite și care e la un pas să calce pe urme generației de excepție de acum 20 de ani. Rusia - Croația e meciul care încheie sferturile de finală și, indiferent care va fi deznodământul, pentru ambele naționale va fi un moment istoric. Rușii au început entuziasmant competiția pe care o organizează, cu opt goluri în primele două meciuri, cu Arabia Saudită și Egipt, dar eșecul categoric suferit în fața Uruguayului (0-3) i-a readus cu picioarele pe pământ. Probabil corecția care le-a fost aplicată de sud-americani i-a ajutat să pregătească mai bine partida din optimi cu Spania, care le-a adus succesul surprinzător obținut la loviturile de departajare. Tot de lovituri de la 11 metri au avut nevoie și croații pentru a trece de Danemarca. Asta după ce Luka Modric și colegii săi au impresionat în grupe, unde au avut punctaj maxim și au umilit Argentina, în fața căreia au câștigat cu 3-0. Va fi prima confruntare între cele două echipe la Cupa Mondială. Nicio surpriză, dacă ținem cont de faptul că ambele sunt doar prezențe recente în istoria competiției.

 

 

Lasă un comentariu