Amenințați cu atentate teroriste de Ziua Națională a României? Ești „premiat" cu cinci ani de închisoare!

Distribuie pe:

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) i-a condamnat definitiv la câte cinci ani de închisoare pe extremiștii Beke István Attila și Szõcs Zoltán, care intenționau să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal de Ziua Națională a României, din 1 Decembrie 2015, organizată la Târgu Secuiesc.

Cei doi fuseseră condamnați la 11 luni și, respectiv, 10 luni de închisoare pentru operațiuni cu articole pirotehnice și achitați pentru acuzațiile de tentativă și instigare la atentat contra unei colectivități.

Prin urmare, ICCJ i-a achitat pe cei doi inculpați de tentativă la infracțiunea de nerespectare a regimului materiilor explozive, condamnându-i, în schimb, pentru infracțiunea mult mai severă de tentativă de atentat contra unei colectivități.

„ICCJ desființează, în parte, sentința penală apelată și, rejudecând, în fond, în baza art. 386 alin. 1 din Codul de procedură penală, schimbă încadrarea juridică a faptei de ,,Atentat contra unei colectivități" în forma tentativei, săvârșită în condițiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului, reținută în sarcina inculpatului Beke István Attila, din infracțiunea prevăzută de art. 34 rap. la art. 32 alin. 1 lit. p) din Legea nr. 535/2004, cu referire la art. 402 din Codul penal, în infracțiunea prevăzută de art. 32 alin. 3 lit. a) cu referire la art. 34 din Legea nr. 535/2004. În baza art. 32 alin. 3 lit. a) cu referire la art. 34 din Legea nr. 535/2004 condamnă pe inculpatul Beke István Attila la pedeapsa de 5 ani închisoare", se arată în minuta ICCJ. Sentința pronunțată de instanță este identică și pentru inculpatul Szõcs Zoltán.

Beke István Attila și Szõcs Zoltán au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) în dosarul în care sunt acuzați că intenționau să detoneze, la 1 Decembrie 2015, un dispozitiv exploziv artizanal, în timpul manifestației de Ziua Națională a României, la Târgu Secuiesc.

Beke și Szõcs sunt membri ai grupării „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate" (HVIM) Transilvania, parte a grupării maghiare omonime, de extremă-dreaptă, care militează pentru unificarea comunităților maghiare din afara Ungariei.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT, începând cu annul 2014, în România a fost semnalată preocuparea unor cetățeni străini și cu dublă cetățenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii naționalist-extremiste ungare „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate" (HVIM) de a iniția acțiuni violente, cu scopul de a materializa obiectivele autonomiste și revizioniste, respectiv refacerea „Ungariei Mari". Astfel, în 10 octombrie 2015, într-o ședință la care au participat membrii organizațiilor locale ale extensiilor în România ale HVIM Ungaria, Szõcs Zoltán, președintele HVIM Transilvania, i-a trasat lui Beke István Attila, președinte al organizației Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania, sarcina de a confecționa un dispozitiv exploziv improvizat pe care să îl detoneze în public, în județul Covasna, la data de 1 Decembrie 2015, în timpul manifestațiilor prilejuite de sărbătorirea de către etnicii români a Zilei Naționale a României.

Inculpatul Szõcs Zoltán l-a determinat pe inculpatul Beke István Attila să își asume în fața șefului ierarhic pe linie de organizație HVIM executarea acțiunii ordonate în realizarea căreia, ulterior, acesta a efectuat demersuri de procurare a mijloacelor și instrumentelor necesare confecționării unui astfel de dispozitiv.

Szõcs Zoltán, promotor al sloganului „Ținutul Secuiesc nu e România!", convins fiind că, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate în Transilvania de membrii grupării „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate" - HVIM, trebuie să se „pășească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate", le-a trasat membrilor celulei Târgu Secuiesc a HVIM sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate... 

Lasă un comentariu