Chirii plătite de stat pentru proprietarii din clădirile cu risc seismic

Distribuie pe:

Cu 260 de voturi pentru și o abținere, Camera Deputaților (for decizional) a adoptat, în ședința de joi, 5 iulie 2018, un proiect de lege care modifică și completează Ordonanța Guvernului nr. 20/1994 pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor și care prevede că plata chiriei pentru proprietarii relocați din clădirile cu risc seismic, în perioada lucrărilor de consolidare, va fi asigurată prin bugetele locale.

„Locuințele de necesitate, care satisfac exigențele minimale prevăzute de Legea locuinței nr. 114/1996, precum și utilitățile pentru aceste locuințe vor fi asigurate prin grija autorităților administrației publice locale.

Fondurile necesare pentru finanțarea cheltuielilor privind mutarea persoanelor evacuate în și din locuințele de necesitate și, după caz, plata chiriei pe perioada execuției lucrărilor de intervenție se vor asigura din bugetele locale.

De asemenea, autoritățile administrației publice locale vor asigura spațiile necesare depozitării, în condiții de siguranță și cu asigurarea accesului proprietarilor, a bunurilor materiale care nu pot fi mutate în locuințele de necesitate", se arată în actul normativ.

Inițiatorul proiectului, Ovidiu Raețchi (PNL), consideră că adoptarea acestui proiect reprezintă un mare pas înainte pentru protejarea românilor în cazul unui cutremur major, prin posibilitatea finanțării chiriei pentru proprietarii care trebuie să fie mutați pentru consolidarea clădirilor și oferirea unor termene limită pentru ca primăriile să acționeze, atât în faza de documentație, cât și în cea de execuție.

„Din momentul promulgării acestei legi, autoritățile locale nu mai au nicio scuză pentru a nu acționa ferm în direcția consolidării clădirilor cu risc seismic. Au legi, să își facă treaba!", a comentat Ovidiu Raețchi, pe pagina sa de Facebook.

Pentru a intra în vigoare, actul normativ mai are nevoie de promulgarea de către președintele Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial.

Lasă un comentariu